Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Buffett: Σε χάος η οικονομία και μετά το 2009

Διατήρηση της "χαώδους" κατάστασης της οικονομίας και μετά το 2009 αλλά και "καλύτερες μέρες" προβλέπει ο W. Buffett. Χαρακτηρίζει αναγκαία τα μέτρα Obama αλλά με "ανεπιθύμητα επακόλουθα".

Buffett: Σε χάος η οικονομία και μετά το 2009
Η οικονομία θα βρίσκεται σε χαώδη κατάσταση φέτος και ενδεχομένως και μετά το 2009, προτού ανακάμψει από τον δανεισμό που οδήγησε στη χειρότερη βουτιά που έχει δει ποτέ στο χρηματοοικονομικό σύστημα, δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος κ. Warren Buffett.

Όπως ανέφερε στην ετήσια επιστολή του προς τους μετόχους της εταιρίας του, Berkshire Hathaway, η οικονομία και οι μετοχές θα ανακάμψουν και οι καλύτερες μέρες βρίσκονται μπροστά. Επίσης, επισήμανε πως θα περάσει την κρίση αυτή "ψωνίζοντας" νέες επενδύσει για την εταιρία του.

Ο κ. Buffett, ανεπίσημος σύμβουλος του Προέδρου κ. Barack Obama, είπε ότι οι συνέπειες από τη "φούσκα" της αγοράς ακινήτων των ΗΠΑ αντανακλώνται πλέον "σε κάθε γωνιά της οικονομίας" της χώρας.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός επενδυτής στην επιστολή του στήριξε τις αποφάσεις του κ. Barack Obama για ενίσχυση της οικονομίας, σημειώνοντας πως "όποια και να είναι τα αρνητικά, η ισχυρή και άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ήταν αναγκαία πέρυσι για την αποφυγή της ολικής κατάρρευσης του χρηματοοικονομικού συστήματος".

Εκτίμησε παράλληλα πως οι διασώσεις θα δημιουργήσουν "ανεπιθύμητα επακόλουθα", συμπεριλαμβανομένου του πληθωρισμού.

Όσον αφορά στις επενδύσεις του, χαρακτήρισε "μέγα σφάλμα" την αγορά μετοχών της πετρελαϊκής ConocPhillips, όταν οι τιμές του πετρελαίου και του αερίου βρίσκονταν κοντά στην κορυφή τους πέρυσι, όπως και την αγορά μετοχών σε δύο ιρλανδικές τράπεζες, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Σημειώνεται ότι τα καθαρά κέρδη της Berkshire υποχώρησαν κατά 96% στο δ΄ τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 117 εκατ. ευρώ. Η λογιστική αξία ανά μετοχή μειώθηκε σε ποσοστό 9,6% για το σύνολο της χρήσης 2008, επίδοση που είναι και η χειρότερη της εταιρίας υπό την "εποπτεία" του κ. Warren Buffett.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v