Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed έπρεπε να είναι πιο επιθετική το 2004-06

Η Fed έπρεπε να έχει δώσει περισσότερη σημασία στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας και να είναι πιο αυστηρή στην νομισματική πολιτική, σύμφωνα με έρευνα.

Η Fed έπρεπε να είναι πιο επιθετική το 2004-06
Η Federal Reserve έπρεπε να έχει δώσει περισσότερη σημασία στις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου στις αρχές της δεκαετίας και να είναι πιο αυστηρή στην νομισματική πολιτική κατά την περίοδο 2004-06, σύμφωνα με έρευνα που εξέδωσε ομάδα οικονομολόγων.

«Η άνθιση στις τιμές του πετρελαίου συνέπεσε με τις ανθίσεις σε δύο άλλες αγορές –τις πιστώσεις και τα ακίνητα- και η συνδυασμένη ισχύς όλων αυτών των αγορών θα έπρεπε να εκληφθεί ως προειδοποιητικό σήμα,» συμπεραίνει η έρευνα.

Στην έκθεση επικρίνονται οι επιφυλακτικές αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed, κατά 0,25 μονάδες έκαστη, που ξεκίνησαν το 2004 και κράτησαν δύο χρόνια.

Την έκθεση συνυπογράφουν ο Ethan Harris της Barclays Capital, ο Bruce Kasman της JP Morgan Chase και δύο ακαδημαϊκοί.

Η Janet Yellen, η διοικητής της Fed του Σαν Φραντσίσκο, αμφισβήτησε τα συμπεράσματα της έρευνας. Δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ενδείξεις πληθωρισμού στους μισθούς, παρά τις αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου, γεγονός που έδωσε στην Fed το περιθώριο να επιδείξει πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, όπως δήλωσε η Yellen.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v