Σηκώνει τον πήχη της αισιοδοξίας ο Γκρίνσπαν

Ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν προβλέπει ότι η αμερικανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμούς πάνω από το 5% ήτοι τους υψηλότερους ρυθμούς μετά το 1984, θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, διατηρώντας παράλληλα χαμηλά τα επιτόκια.

Σηκώνει τον πήχη της αισιοδοξίας ο Γκρίνσπαν
Η αμερικανική οικονομία θα εκτιναχθεί με τους υψηλότερους ρυθμούς από το 1984, ξεπερνώντας το 5% για το 2004, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Ο χαμηλός πληθωρισμός θα επιτρέψει στην Κεντρική Τράπεζα να παραμείνει ”υπομονετική” πριν προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων, τα οποία παραμένουν σε ”κατάλληλα” επίπεδα, τόνισε από το επίσημο βήμα της Επιτροπής Οικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου ο πρόεδρος της Fed Άλαν Γκρίνσπαν.

Η εικόνα της οικονομίας είναι λαμπρή και οι προοπτικές της ανάπτυξης καλές, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Fed.

Οι ΗΠΑ ”θα πληρώσουν” όμως το κόστος της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής τους με το ”φθηνό” δολάριο, όπως προειδοποίησαν άμεσα οι επενδυτές, εκτινάσσοντας το ευρώ πάνω από τα 1,28 δολάρια, τη στιγμή μάλιστα που ο πρόεδρος της Fed συνέχιζε την παρέμβασή του στο Κογκρέσο!

Ο Α. Γκρίνσπαν παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου την εξαμηνιαία έκθεση της Fed για την πορεία της οικονομίας και τις προοπτικές της, ενώ αύριο θα παρέμβει στην Επιτροπή Τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας για να εκθέσει τις εκτιμήσεις του για την πορεία του χρηματοοικονομικού τομέα.

Οι επενδύσεις και η παραγωγή των εταιριών θα συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερα κέρδη και μείωση των ελλειμμάτων των ισοζυγίων, με τη βοήθεια της ”φθηνής” αποπληρωμής του δημόσιου χρέους στη σκιά των χαμηλών επιτοκίων.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην ενίσχυση των ωρομίσθιων αποδοχών και των εισοδημάτων, ενώ η απασχόληση θα συνεχίσει να διευρύνεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Fed εστίασε το ενδιαφέρον του στην αύξηση της παραγωγικότητας, που αποτρέπει την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι επενδυτές και οι αναλυτές ικανοποιήθηκαν από το γεγονός ότι ο Α. Γκρίνσπαν επιβεβαίωσε τις προβλέψεις για την επιτάχυνση της αμερικανικής οικονομίας σε υψηλότερα επίπεδα από τις προηγούμενες προβλέψεις, ενώ εξέφρασαν ανησυχίες από το βάρος που έδωσε ο πρόεδρος της Fed στην εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων.

Τα δημόσια ελλείμματα θα εκτιναχθούν στο ρεκόρ των 521 δισ. δολαρίων το 2004, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μπους, που υποσχέθηκε παράλληλα ότι θα τα μειώσει κατά 50% έως το 2009.

Ο Α. Γκρίνσπαν απέφυγε οποιαδήποτε άμεση κριτική εναντίον της κυβέρνησης Μπους, με εξαίρεση την εκτίναξη των δημοσίων ελλειμμάτων.

Το δεύτερο εξάμηνο η αμερικανική οικονομία έτρεξε με ρυθμούς 6,1%, τους υψηλότερους της τελευταίας 20ετίας, δημιουργώντας μόνο 184.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ πάνω από 1 εκατομμύριο θέσεων χάθηκαν από το τέλος της ύφεσης το Νοέμβριο του 2001.



Ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε τη Δευτέρα τη δημιουργία 2,6 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας για το 2004, ενώ την Τρίτη το οικονομικό του επιτελείο υποσχέθηκε ότι θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 3,5 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας το ίδιο διάστημα!

Ο πρόεδρος της Fed ενίσχυσε εν μέρει τα προεκλογικά χαρακτηριστικά που έχει αναλάβει ο οικονομικός σχεδιασμός στις ΗΠΑ, υπαναχωρώντας από τις προηγούμενες εκτιμήσεις ότι η απασχόληση αδυνατεί να δημιουργήσει νέες και σταθερές θέσεις εργασίας και ότι ενισχύει τις ελαστικοποιημένες μορφές εργασίας, που δεν εγγυούνται σταθερά εισοδήματα.

Ο John Kerry, που φιλοδοξεί να πάρει το χρίσμα του δημοκρατικού κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, υπογράμμισε πρόσφατα ότι ο πρόεδρος Μπους κατέρριψε το χειρότερο ρεκόρ των προηγούμενων έντεκα Αμερικανών προέδρων σε ό,τι αφορά στην απασχόληση.

Δεν υπάρχουν αρκετά καλές δουλειές, ενώ υπάρχει πλεόνασμα εργατικών χεριών στην χώρα και αυτό αντανακλάται και στις χαμηλές αμοιβές, σχολίασε νωρίς το πρωί ο δημοκρατικός βουλευτής Bradley Sherman, που συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών υπηρεσιών του Κογκρέσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v