Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Τεστ αντοχής" για τις αμερικανικές τράπεζες

Η αμερικανική κυβέρνηση εισήγαγε το πρόγραμμα "stress test" με το οποίο θα αποτιμηθεί η δυνατότητα των μεγαλύτερων τραπεζών του κράτους να αντεπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούν και αναμένονται.

  • επιμέλεια Ντ. Παπαγεωργίου
Τεστ αντοχής για τις αμερικανικές τράπεζες
Η αμερικανική κυβέρνηση εισήγαγε την Τετάρτη το πρόγραμμα χρηματοοικονομικού "stress test", βάσει του οποίου θα αποτιμηθεί η δυνατότητα των μεγαλύτερων τραπεζών του κράτους να αντεπεξέλθουν στις πολύ δύσκολες συνθήκες που προβλέπονται.

Τα "τεστ αντοχής" ξεκίνησαν ήδη για περίπου 20 αμερικανικές τράπεζες και για τις εποπτικές αρχές τους, οι οποίες θα καθορίσουν πόσο ακριβώς επιπλέον κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες υπό τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που περιγράφονται στα σενάρια των "εξετάσεων".

Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα καθοδηγηθούν ώστε να κλείσουν την "τρύπα" στα κεφάλαιά τους με ιδιωτικά κεφάλαια ή θα τους επιτραπεί να συμμετάσχουν στο νέο πρόγραμμα βοηθητικών κεφαλαίων του υπ. Οικονομικών. Ακολουθούν οι λεπτομέρειες των "τεστ αντοχής" και του σχετικού προγράμματος βοηθητικών κεφαλαίων:


ΤΕΣΤ ΑΝΤΟΧΗΣ:

* Περίπου 20 τράπεζες, όσες διαθέτουν ενεργητικά άνω των 100 δισ. δολ., θα υποβληθούν στα "τεστ αντοχής" που θα διεξάγονται από τους κύριους επόπτες τους.

* Με τα τεστ θα αναλυθούν οι δυνητικές συνολικές ζημίες της εταιρίας, μαζί με τα χαρτοφυλάκια τιτλοποιημένων δανείων, καθώς και τις οποιεσδήποτε δεσμεύσεις εκτός ισολογισμών και οι πιθανές υποχρεώσεις - ανοίγματα σε διετή περίοδο, αρχής γενομένης από το 2009.

* Οι συνθήκες στις τράπεζες θα εξεταστούν με βάση δύο οικονομικά σενάρια: το βασικό σενάριο κι ένα πιο αντίξοο.

* Οι τράπεζες θα προβλέπουν εσωτερικές πηγές δυνάμενες να απορροφήσουν ζημίες, όπως καθαρά έσοδα προ προβλέψεων και επιδοτήσεις επισφαλών δανείων.

* Οι επόπτες θα καθορίσουν κατά πόσον ο οίκος διαθέτει αρκετό κεφαλαιακό απόθεμα που να διασφαλίζει ότι η τράπεζα μπορεί να διαδραματίσει τον καθοριστικό της ρόλο στην οικονομία.

* Οι έλεγχοι πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη Απριλίου.

* Η κυβέρνηση δεν θα δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα των "stress tests".


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ:

* Στο βασικό σενάριο οι οικονομολόγοι της Fed υποθέτουν ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί 2% στο 2009 και θα ανακάμψει γρήγορα στο +2,1% το 2010.

* Στο βασικό σενάριο υποθέτουν επίσης ότι η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 8,4% φέτος και στο 8,8% το 2010. Οι τιμές των κατοικιών προβλέπεται να υποχωρούν 14% το 2009 και 4% του χρόνου.

* Στο αντίξοο σενάριο η οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί έως 3,3% φέτος και να εμφανίσει αναιμική ανάπτυξη 0,5% του χρόνου. Η ανεργία προβλέπεται να φτάσει στο 8,9% φέτος και να εκτιναχτεί στο 10,3% του χρόνου. Για τις τιμές ακινήτων προβλέπεται πτώση 22% το 2009 και επιπλέον 7% το 2010.

* Οι εκτιμήσεις της ίδιας της Fed είναι πιο αισιόδοξες και από τα δύο αυτά σενάρια.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΒΟΗΘΗΤΙΚΩΝ ΚΕΦΑΛΑΙΩΝ

* Όταν οι εποπτικές αρχές καθορίσουν το ποσό των επιπλέον κεφαλαίων που απαιτούνται σε μια τράπεζα, αυτή θα έχει περιθώριο έξι μηνών να συγκεντρώσει ιδιωτικά κεφάλαια ή μπορεί να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμμα Capital Assistance Program (CAP) του υπουργείου Οικονομικών.

* Οι αξιωματούχοι δηλώνουν άγνοια για το κατά πόσον οι τράπεζες θα κλείσουν την τρύπα των κεφαλαίων τους από ιδιωτικές πηγές ή CAP.

* Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο για το ύψος των κεφαλαίων που θα παράσχει η κυβέρνηση σε μια τράπεζα από το CAP.

* Τα κεφάλαια που θα διαθέσει το CAP θα έχουν τη μορφή προνομιούχων τίτλων μετατρέψιμων σε κοινές μετοχές με έκπτωση 10%, στην τιμή που υπήρχε πριν από τις 9 Φεβρουαρίου.

* Τα χρεόγραφα CAP θα έχουν μερισματική απόδοση 9 και θα είναι μετατρέψιμα κατ’ επιλογήν του εκδότη, υποκείμενα στην έγκριση της ρυθμιστικής αρχής.

* Έπειτα από επτά χρόνια οι τίτλοι αυτόματα θα μετατραπούν σε κοινές μετοχές, εάν δεν καταργηθούν ή δεν μετατραπούν έως τότε.

* Με την εποπτική έγκριση οι τράπεζες θα μπορούν να ζητήσουν κεφάλαια CAP επιπλέον στις προνομιούχες μετοχές που έχουν λάβει υπό το υπάρχον πρόγραμμα Capital Purchase Program (CPP) του υπουργείου Οικονομικών και θα έχουν τη δυνατότητα μετατροπής των προνομιούχων μετοχών CPP σε μετοχές CAP.

* Όσοι λάβουν κεφάλαια CAP θα υπόκεινται σε ρυθμίσεις όσον αφορά στις διοικητικές αμοιβές, θα υποχρεούνται να αναφέρουν λεπτομερώς το πώς σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαια και τι θα κάνουν για να αυξήσουν τον δανεισμό και θα υπόκεινται σε περιορισμούς όσον αφορά στα μερίσματα και στις εξαγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v