ΗΠΑ: Επιφυλάξεις προκαλεί η άνοδος των ”dotcoms”

Κάποιες από τις διασημότερες μετοχές των ”dotcoms”, όπως η Yahoo! και η eBay, δύο χρόνια μετά το σκάσιμο της διάσημης φούσκας συνεχίζουν να υπεραποδίδουν, προκαλώντας αμφιβολίες για την πιθανότητα ύπαρξης νέας φούσκας στον κλάδο.

ΗΠΑ: Επιφυλάξεις προκαλεί η άνοδος των ”dotcoms”
του Αργύρη Παναγόπουλου

Τέσσερα χρόνια μετά την έκρηξη της χρηματιστηριακής φούσκας στη Νέα Υόρκη επανέρχονται οι φόβοι για την υπερτίμηση των τεχνολογικών μετοχών με άξονα τις εταιρίες του Ίντερνετ.

Οι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι οι μετοχές του τομέα θα συνεχίσουν να τρέχουν, με αιχμή τη Yahoo! και την eBay, ενώ διατηρούν τις επιφυλάξες τους έναντι της Amazon.com.

Η μετοχή της eBay εκτινάχθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από την χρυσή εποχή της επικαλούμενης ”νέας οικονομίας”, προκαλώντας ίλιγγο στους επενδυτές και τους ”γκουρού” των αγορών.

Αυτή της Netflix, μιας άγνωστης σχετικά και ελάχιστα υποσχόμενης εταιρεία του τομέα, εκτινάχθηκε κατά 500% μέσα σε ένα χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι αρκετές εταιρίες του διαδικτύου ξανάρχισαν να προβάλλουν διαφημιστικά μηνύματα στα διάφορα ”συμβατικά” μέσα μαζικής επικοινωνίας, με άξονα την τηλεόραση, προβάλλοντας όχι μόνο την προσφορά των υπηρεσιών τους, αλλά και των τίτλων τους, ανάμεσα στις διαφημίσεις για θαυματουργά απορρυπαντικά και την αγορά νέων μοντέλων αυτοκινήτων.

Οι αναλυτές της Wall Street παραδέχονται ότι οι μικροί και μεσαίοι επενδυτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των εταιριών των αυτοκινητοδρόμων της πληροφορικής.

Ενδεικτικό στοιχείο της πορείας του τομέα είναι το γεγονός ότι οι επενδυτές έτρεξαν να εκμεταλλευτούν την πτώση των μετοχών της Amazon.com και της Yahoo! τον Ιανούαριο στηρίζοντας την εκτίναξη του τομέα.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου η μετοχή της eBay έτρεχε με κέρδη που είχαν ξεπεράσει κατά 10% την υψηλότερη τιμή του είχε φθάσει το Μάρτιο του 2000, λίγο πριν την έκρηξη της χρηματιστηριακής φούσκας.

Οι αναλυτές της αγοράς δεν έχουν ακόμη ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των εταιρειών του Ίντερνετ.

Έτσι τη στιγμή που η Smith Barney υποβάθμιζε πριν από λίγες μέρες τη μετοχή της Yahoo!, ένας άλλος επενδυτικός οίκος, και συγκεκριμένα η Morgan Stanley, την αναβάθμιζε!

Για την ειρωνεία της τύχης κανένας επενδυτικός οίκος δεν υποβάθμισε την Amazon.com, παρόλο που ανακοίνωσε τις πρώτες ζημίες στην ιστορίας της και ”εξέπεμψε” την πρώτη προειδοποίηση για τα μελλοντικά της κέρδη.

Την ίδια στιγμή η Smith Barney συνεχίζει να συμβουλεύει τους πελάτες της να στοιχηματίσουν στην eBay, παρόλο που η μετοχή της έχει εκτιναχθεί στην... στρατόσφαιρα.



Η μετοχή της Amazon.com εκτινάχθηκε από τα 22 στα 50 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 127% το τελευταίο 12μηνο.

Η μετοχή της Yahoo! εκτινάχθηκε από τα 18 στα 45 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο 150% στο ίδιο διάστημα.

Η μετοχή της eBay εκτινάχθηκε από τα 37 στα 65 δολάρια, καταγράφοντας άνοδο ”μόνο” κατά 75%, ενώ σε αντίθεση με τις άλλες δύο εταιρείες του διαδικτύου, είναι η μόνη που κατάφερε να ξεπεράσει τα επίπεδα των αρχών του 2000.

Στην πράξη η μετοχή τη Amazon.com παραμένει στο 80% της αξίας της πριν από τη έκρηξη της χρηματιστηριακής φούσκας και της Yahoo! στο 46%.

Οι τρεις μεγαλύτερες εταιρίες του διαδικτύου κατάφεραν να αποκομίσουν ικανοποιητικά έσοδα και κέρδη για το 2003, γεγονός που τις οδήγησε να φιλόδοξους στόχους για το 2004.

Η Amazon.com ανακοίνωσε το 2003 τα πρώτα κέρδη στη ιστορία της, που έφθασαν στα 35 εκατ. δολάρια και άνοδο των πωλήσεων της κατά 34% στα 5,3 δισ. δολάρια!

Η Yahoo! ξεπέρασε για πρώτη φορά από το 2000 το φράγμα του 1 δισ. δολαρίων στον κύκλο εργασιών της, αφού τα συνολικά έσοδα της εταιρίας εκτινάχθηκαν κατά 71% στα 1,6 δισ. δολάρια, ενώ τα κέρδη εκτινάχθηκαν κατά 82% στα 238 εκατ. δολάρια.

Η eBay ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της για το 2003 εκτινάχθηκαν κατά 77% στα 442 εκατ. δολάρια και τα έσοδά της κατά 74% στα 2,2 δισ. δολάρια.

Τα μεγέθη αυτά απέδειξαν τους επενδυτές ότι οι εταιρίες αυτές δεν αποτελούν μόνο κάποιες εταιρικές μορφές που επέζησαν από τη ”σφαγή” του τεχνολογικού τομέα την τελευταία τετραετία, αλλά μεγάλες και παγιωμένες εταιρίας που έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό μέλλον.

Το πρόβλημα για τους αναλυτές όμως είναι μήπως οι εταιρίες αυτές προχώρησαν στο χρηματιστήριο παραπάνω από όσο έπρεπε.

Τα ποσοστά ανάπτυξης των εταιριών αυτών φαίνονται εξωπραγματικά.

Παρόλο που η Amazon.com κατάφερε να ”ικανοποιήσει” τις αγορές επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για άνοδο των κερδών της κατά 68% το 2004 και κατά 28% των εσόδων της, η σχέση της τιμής της μετοχής της και του κέρδους παραμένει στο 70.

Με απλά λόγια η μετοχή της εταιρίας του Jeff Bezos αξιολογείται στο χρηματιστήριο 70 φορές πάνω από τα κέρδη της, στα τριπλάσια δηλαδή επίπεδα από την αντίστοιχη αξιολόγησης της αυτοκρατορίας της Microsoft!

Εάν μάλιστα συγκρίνουμε τα μεγέθη αυτά της Amazon.com με τους κολοσσούς της πληροφορικής γίνεται κατανοητό ότι οι τελευταίο αποτελούν πραγματικούς ”πληβείους” των χρηματιστηριακών αγορών.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει εάν συγκρίνουμε τις προβλέψεις της Amazon.com με το συμβατικό ανταγωνιστή της στον τομέα της κλασσικής αγοράς λιανικής.

Η Microsoft προβλέπει άνοδο κερδών 6% και εσόδων 9% για το 2003, η Dell αντιστοίχως 20% και 19%, ενώ ο κολοσσός λιανικής της Wal-Mart προβλέπει άνοδο κερδών 14% και εσόδων 15% αντιστοίχως.



Οι τρεις κολοσσοί του Ίντερνετ αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, αφού καμιά δεκαριά άλλες εταιρίες που επιβίωσαν από την έκρηξη της χρηματιστηριακής φούσκας συνεχίζουν να αποκομίζουν τους πρώτους καρπούς της επιτάχυνσης της οικονομίας.

Η μετοχή της InterActive, της εταιρίας προσφορά υπηρεσιών του διαδικτύου που ελέγχει την Ticketmaster, την Hotel.com, την Expedia και την Matxh.com. εκτινάχθηκε κατά 50% το 2003.

Η μετοχή της FindWhat, εταιρίας marketing on line, εκτινάχθηκε κατά 150%.

Η μετοχή της Cnet, εταιρίας πληροφορικής και αγοροπωλησιών προϊόντων πληροφορικής, εκτινάχθηκε κατά 300%.

Η μετοχή της AskJeeves, του κόμβου σύγκρισης τιμών και υπηρεσιών, εκτινάχθηκε κατά 250%.

Η μετοχή της DoubleClick, της εταιρίας ηλεκτρονικού εμπορίου, εκτινάχθηκε κατά 100%.

Η μετοχή της NetFlicks, τέλος, της εταιρίας ενοικίασης DVD on line, εκτινάχθηκε κατά 500%!

Οι ”γκουρού” των αγορών τρόμαξαν στην κυριολεξία από τις επιδόσεις της Amazon.com και της μετοχής της τις τελευταίες μέρες συμβουλεύοντας τους επενδυτές να πουλήσουν.

Αντίθετα συνεχίζουν να συμβουλεύουν τους επενδυτές να αυξήσουν τη θέση τους στη Yahoo! και κυρίως την eBay.

Η χρηματιστηριακή τους αξία στην αγορά μπορεί να συνεχίσει την ανοδική της πορεία εάν η οικονομία κατορθώσει να τρέξει με υψηλότερους από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ή εάν οι κολοσσοί του Ίντερνετ καταφέρουν να αποσπάσουν μερίδια της αγοράς από τους ανταγωνιστές τους.

Προς το παρόν η Wall Street στοιχηματίζει ότι θα τα καταφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v