Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Στις 25/2 αρχίζει το τραπεζικό "stress test"

Στις 25 Φεβρουαρίου αρχίζουν τα "stress test" για τις αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, που διαβεβαιώνουν ότι θα "σταθούν στο πλάι" κάθε καίριου για το σύστημα οίκου.

ΗΠΑ: Στις 25/2 αρχίζει το τραπεζικό stress test
Στις 25 Φεβρουαρίου αρχίζουν τα "stress test" για τις αμερικανικές τράπεζες, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των ρυθμιστικών τραπεζικών αρχών της αμερικανικής κυβέρνησης.

Οι αρχές επανέλαβαν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να παραμείνει σε ιδιωτικά χέρια η ιδιοκτησία των αμερικανικών τραπεζών. "Τεχνικά, οι τράπεζες έχουν πάνω από καλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης", αναφέρει το ανακοινωθέν. 

Οι βασικοί δείκτες της Wall Street επιτείνουν την άνοδο μετά την ανακοίνωση, καθώς θεωρείται ότι απομακρύνεται ο κίνδυνος κρατικοποίησης μεγάλων τραπεζών.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα προσφέρει «προσωρινή κεφαλαιακή στήριξη» στις τράπεζες που δεν θα επιτύχουν στο «stress test» και δεν θα κατορθώσουν να εξασφαλίσουν την βοήθεια των ιδιωτών. Δεν θα επιτρέψουμε να καταρρεύσει κανένα χρηματοοικονομικό ίδρυμα “ουσιώδες για το σύστημα», ανακοίνωσαν το υπουργείο Οικονομικών, η Federal Reserve και άλλες τραπεζικες ρυθμιστικες αρχές σε κοινό ανακοινωθέν τους.

Με τα τεστ αντοχής η κυβέρνηση Obama επιθυμεί να καθοριστούν οι κεφαλαιακές ανάγκες και η βιωσιμότητα κρίσιμων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων, όπως η Citigroup και η Bank of America.

Το ενδεχόμενο η τελική κατάληξη αυτών των εξετάσεων να είναι η ανάγκη κρατικοποίησής τους παραμένει ανοιχτό.

Αυτές τις ώρες πάντως, η Citi παλεύει "με νύχια και με δόντια" να πείσει τις Αρχές να παράσχουν μία ακόμη ένεση κεφαλαίου με την οποία θα αυξηθεί το μερίδιο της κυβέρνησης στο 40%, αλλά δεν θα υπάρξει πλήρης κρατικοποίηση του οίκου.
 
Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε σήμερα ότι είναι διατεθειμένο να συζητήσει την πρόταση να μετατρέψει τις υπάρχουσες προνομιούχες μετοχές του σε κοινές, όπως προτείνει ο οίκος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v