Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια της ΕΚΤ (update)

Αμετάβλητα στο 2% διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως εξάλλου προέβλεπαν οι αναλυτές. Την εκτίμηση ότι το ύψος των επιτοκίων είναι ”κατάλληλο” επανέλαβε ο Ζ.Κ. Τρισέ, επισημαίνοντας ότι η ανάκαμψη εξελίσσεται ανάλογα με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας.

Αμετάβλητα στο 2% τα επιτόκια της ΕΚΤ (update)
Αμετάβλητα στο 2% διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως εξάλλου είχε προβλεφθεί.

Την εκτίμηση ότι οι οικονομικές συνθήκες δεν μεταβλήθηκαν ουσιωδώς από την τελευταία απόφαση της ΕΚΤ, εξέφρασε ο πρόεδρός της, Ζ. Κ. Τρισέ, στην ομιλία του μετά την ανακοίνωση της απόφασης να μην μεταβληθούν τα επιτόκια.

Το ύψος των επιτοκίων, επεσήμανε ο κ. Τρισέ, παραμένει κατάλληλο, ενώ προέβλεψε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις θα μείνουν περιορισμένες από τη βελτίωση των τιμών εισαγομένων προϊόντων, ενώ είπε πως η οικονομική ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα προχωρήσει με τους προβλεπόμενους ρυθμούς.

Οι παγκόσμιοι ρυθμοί ανάπτυξης, είπε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αναμένεται να στηρίξουν την ζήτηση από το εξωτερικό για προϊόντα και υπηρεσίες της ευρωζώνης, ενώ και οι επιδράσεις από την άνοδο στις τιμές των εμπορευμάτων είναι πιθανό να αντισταθμιστούν από την άνοδο του ευρώ.



Αναλυτές εκτιμούν ότι πιθανότατα η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά για αρκετά μεγάλο διάστημα ώστε να επιτρέψει στα 12 κράτη-μέλη να αυξήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξής τους.

Εξάλλου οι ίδιοι επισημαίνουν ότι η πρόσφατη διόρθωση του ευρώ απομάκρυνε το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων ώστε να συγκρατηθεί η άνοδος του νομίσματος.

Προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εμφανίζεται να έχει ελευθερία κινήσεων, αφού αυτό προκύπτει και από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκε χθες. Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει τιθεσευμένος πέριξ του ορίου του 2%.

Νωρίτερα, η Τράπεζα της Αγγλίας αποφάσισε την αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, έως το 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v