DaimlerChrysler: Άνοδος κερδών από πώληση MTU

Τα καθαρά κέρδη της DaimlerChrysler για το τέταρτο τρίμηνο αυξήθηκαν μόνο χάρη στην πώληση περιουσιακών στοιχείων. Η πολιτική κινήτρων δεν ενίσχυσε τις πωλήσεις, ενώ η BMW ετοιμάζεται να ”προσπεράσει” τη Mercedes.

DaimlerChrysler: Άνοδος κερδών από πώληση MTU
Η Daimler Chrysler ανακοίνωσε άνοδο καθαρών κερδών το τέταρτο τρίμηνο χάρις στην πώληση της εταιρίας κατασκευής αεροδιαστημικού εξοπλισμού MTU!

Τα καθαρά κέρδη της πέμπτης σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου αυξήθηκαν στα 1,4 δισ. ευρώ, περίπου 1,75 δισ. δολάρια, ή 1,38 ευρώ ανά μετοχή για το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με τα 168 εκατ. ευρώ ή 16 σεντς ανά μετοχή της αντιστοίχου περιόδου του 2002, ικανοποιώντας τις προηγούμενες εκτιμήσεις των αναλυτών.

Οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 8,6% στα 33,8 δισ. ευρώ το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με τα 37 δισ. ευρώ της αντιστοίχου περιόδου του 2002.

Τα λειτουργικά κέρδη τετραπλασιάστηκαν στα 2,4 δισ. ευρώ.

Η DaimlerChrysler, όμως, πούλησε την MTU στην Kohlberg Kravis Roberts, ενισχύοντας τα καθαρά κέρδη της κατά 1 δισ. ευρώ για το τέταρτο τρίμηνο.

Οι πωλήσεις της Chrysler υποχώρησαν το 2003, παρόλο που η εταιρία προχώρησε σε προσφορά οικονομικών κινήτρων που ξεπέρασαν κατά μέσο όρο τα 4.000 δολάρια για κάθε αυτοκίνητο.

Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας υποχώρησαν κατά 90% στα 448 εκατ. ευρώ το 2003, μετά τη διαγραφή αξιών στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία EADS το τρίτο τρίμηνο.

Η μετοχή της DaimlerChrysler εκτινάχθηκε 2,8% στα 38,05 ευρώ στην αμερικανική αγορά.

Οι δαπάνες της εταιρίας για την προσφορά κινήτρων αυξήθηκαν κατά 7,7% το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με το προηγούμενο, φθάνοντας στα 4,332 δολάρια για το κάθε όχημα που πούλησε, ενώ σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002 η αύξηση του κόστους των οικονομικών κινήτρων εκτινάχθηκε 33%!

Οι αναλυτές όμως της αμερικανικής αγοράς αυτοκινήτου παραμένουν επιφυλακτικοί για την ικανότητα της εταιρίας να αποσπάσει πελάτες από τις ανταγωνιστικές General Motors, Toyota και Ford.

Η Mercedes αποτελεί πλέον την ναυαρχίδα του ομίλου, αφού συνεισφέρει τουλάχιστον με το 50% των προ φόρων κα άλλων αποσβέσεων κερδών επί των συνολικών κερδών της DaimlerChrysler.

H Mercedes θα αυξήσει τις τιμές των αυτοκινήτων της στην αμερικανική αγορά κατά 1,2% το 2004.

Οι πωλήσεις της Mercedes υποχώρησαν 1,4% στα 1,21 εκατ. αυτοκίνητα το 2003, επιτρέποντας στην επίσης βαυαρική BMW να εντείνει τις προσπάθειες της για να την ”εκθρονίσει” από την πρώτη θέση στη κατασκευή πολυτελών αυτοκίνητων στον κόσμο.

Οι πωλήσεις της BMW αυξήθηκαν 4,3% το 2003, ενώ η εταιρία αναμένει περαιτέρω ενίσχυσή τους με άξονα τη νέα σειρά 6-Series και του μοντέλου σπορ ΒΜW- X3.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v