Yukos:Κατά 56% εκτινάχθηκαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου

Kατά 56% εκτινάχθηκαν τα κέρδη της ρωσικής πετρελαϊκής Yukos, στα 1,31 δισ. δολάρια, ”φρενάροντας” παράλληλα τα πιθανά σενάρια του Κρεμλίνου για αλλαγή ιδιοκτησίας της εταιρίας και της ExxonMobil για είσοδο στη ρωσική αγορά. Η Yukos επιμένει στη εξαγορά της Sibneft.

Yukos:Κατά 56% εκτινάχθηκαν τα κέρδη δ΄ τριμήνου
Η Yukos αιφνιδίασε τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές της Μόσχας, αφού η εκρηκτική άνοδος των κερδών της για το τέταρτο τρίμηνο φαίνεται τουλάχιστον να καθυστερεί τα σενάρια του Κρεμλίνου για εύκολη αλλαγή της ιδιοκτησίας της από τον έλεγχο του M. Khodorkovsky, που βρίσκεται ακόμη προφυλακιστέος, κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή και οικονομικές απάτες.

Η Yukos, η μεγαλύτερη ρωσική εταιρία πετρελαιοειδών σε χρηματιστηριακή αξία, ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της εκτινάχθηκαν κατά 56% στα 1,32 δισ. δολάρια ή 62 σεντς ανά μετοχή το τέταρτο τρίμηνο, σε σχέση με τα 850 εκατ. δολάρια ή 39 σεντς ανά μετοχή της αντιστοίχου περιόδου του 2002.

Η άνοδος του κόστους παραγωγής δεν είναι σημαντική για να επηρεάσει αρνητικά τα κέρδη της εταιρίας, τόνισε ο Erik Wigetz, o συν- διευθυντής της χρηματιστηριακής United Financial Group της Μόσχας.

Ο Ε. Wigetz υπογράμμισε ότι οι πιέσεις του Κρεμλίνου δεν εκφράστηκαν στην απόδοση κερδών της εταιρίας, παρόλο που δεν είναι ακόμη σαφείς οι επιπτώσεις τους το τελευταίο τετράμηνο.

Η εκρηκτική άνοδος των κερδών του ρωσικού κολοσσού πετρελαιοειδών οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και των εξαγωγών και της ανόδου της τιμής των πετρελαιοειδών το τελευταίο διάστημα.



Ο ιδιοκτήτης και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Yukos, M. Khodorkovsky παραμένει προφυλακισμένος, κατηγορούμενος για φοροδιαφυγή, ενώ η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μόλις τρεις εβδομάδες μετά την επίσημη ανακοίνωση της εξαγοράς της ανταγωνιστικής Sibneft.

Η συγχώνευση ανάμεσα στις δύο εταιρίες θα δημιουργούσε έναν από τους μεγαλύτερους κολοσσούς παραγωγής πετρελαίου στον κόσμο.



Η Yukos, πάντως, εκδήλωσε χθες τη διάθεση να συνεχίσει την προσπάθεια της για ολοκλήρωση της εξαγοράς της Sibnef, παρόλο που ο φυγόδικος ιδιοκτήτης της, Ρ. Αμπράμοβιτς ζήτησε από το Λονδίνο την ουσιαστική ακύρωση της συμφωνίας.

Η άνοδος των κερδών της Yukos αιφνιδίασε θετικά τους δυτικούς αναλυτές, αφού είναι κατά 1,25 δισ. δολάρια υψηλότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις τους.

Οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι εάν τα αποτελέσματα της εταιρίας δεν ικανοποιούσαν τις προβλέψεις της αγοράς, θα άνοιγε πιθανόν ο δρόμος για την είσοδο της Exxon Mobil ή ακόμη και της BP στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας, που θα διευκόλυνε σε δεύτερη φάση ακόμη και την πλήρη εξαγορά της.

Τα σενάρια για το μέλλον της Yukos φαίνεται ότι εξαρτώνται ακόμη από τις δικαστικές αρχές της Μόσχας, ενώ αρκετοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές έχουν καταγγείλλει ότι ενεργούν κάτω από τις οδηγίες του Κρεμλίνου, αφού ο ιδιοκτήτης της είναι πολιτικός αντίπαλος του προέδρου Πούτιν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v