Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

J. Stark: Υπάρχουν και αλλού "ψαλίδες" σε ομόλογα

"Αρκετές χώρες της ευρωζώνης είναι πιθανόν να εμφανίσουν ελλείμματα ανάμεσα στο 4% και το 8% το 2009, ενώ το 2010 είναι πραγματικά ανησυχητικό", προβλέπει ο Jurgen Stark της ΕΚΤ, μιλώντας στους "FInancial Times".

J. Stark: Υπάρχουν και αλλού ψαλίδες σε ομόλογα
"Αρκετές χώρες της ευρωζώνης είναι πιθανόν να εμφανίσουν ελλείμματα ανάμεσα στο 4% και το 8% το 2009, ενώ το 2010 είναι πραγματικά ανησυχητικό", προβλέπει ο κ. Jurgen Stark, εκτελεστικό μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μιλώντας στους "Financial Times". 

Ο ίδιος εκτίμησε ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η εμπιστοσύνη να μειωθεί καθώς και ότι η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει, αφού τώρα βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση, της οικονομικής κάμψης.

"Η παρούσα φάση θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση των δημοσίων οικονομικών και αυτό είναι επικίνδυνο. Δεν είμαστε ακόμη σε τέτοια κατάσταση, επειδή οι κυβερνήσεις έχουν ακόμη την ευκαιρία να καθορίσουν στρατηγική εξόδου από την κατάσταση των αυξανόμενων χρεών και ελλειμμάτων", λέει ο κ. Stark.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ των ομολόγων διαφόρων χωρών και του γερμανικού bund και για "το τι, για παράδειγμα, θα γινόταν εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε" ο κ. Stark δηλώνει δυσαρεστημένος που η "αγαπημένη εικασία των δημοσιογράφων (τι θα γινόταν αν…) περιορίζεται στη ζώνη του ευρώ". Κατά την εκτίμησή του, η απόκλιση στα spreads δεν είναι κάτι που ισχύει μόνο στην ευρωζώνη αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ.

Όπως αναφέρει ο κ. Stark, το προσωπικό της ΕΚΤ ετοιμάζει νέες προβλέψεις οι οποίες θα ανακοινωθούν στις 5 Μαρτίου. Ο ίδιος αναμένει καθοδική αναπροσαρμογή τόσο για τις οικονομίες όσο και για τον πληθωρισμό του 2009. Αυτό, κατά τον ίδιο, σημαίνει ότι η ανάκαμψη θα είναι πολύ σταδιακή ξεκινώντας από το τέλος του 2009 ή- το πιο πιθανό- στο πρώτο μισό του 2010.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v