Στη "σκιά" της G20, η σύνοδος G7 της Ρώμης

Με -ένα αλλά «ασήκωτο»- θέμα συνομιλιών την κρίση, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτης της Group of 7, πραγματοποιούν Παρασκευή και Σάββατο την σύνοδο της Ρώμης, σε προετοιμασία της συνόδου κορυφής Απριλίου.

Στη σκιά της G20, η σύνοδος G7 της Ρώμης
Με -ένα αλλά «ασήκωτο»- θέμα της ατζέντας των συνομιλιών την οικονομική κρίση, οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες της Group of 7, πραγματοποιούν την Παρασκευή και το Σάββατο την σύνοδο υπουργών της Ρώμης, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της συνόδου κορυφής G20 τον Απρίλιο στο Λονδίνο.

Την υπουργική σύνοδο της G7 (ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς, Γαλλίλα, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) θα παρακολουθήσουν εν μέρει η Ρωσία και εκπρόσωποι διεθνών υπηρεσιών όπως το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου και ο ΟΟΣΑ.

Μολονότι η κρίση έχει παγκόσμιο χαρακτήρα και είναι σαφές ότι χρειάζεται μια διεθνώς συντονισμένη «απάντηση», η έλλειψη σημείων αναφοράς για την αξία των τοξικών ενεργητικών που υπάρχουν στα τραπεζικά τους συστήματα, δεν επιτρέπει στους G7 να βρουν μια κοινή στρατηγική για το χρηματοοικονομικό «ξεκαθάρισμα» και την έξοδο από την διεθνή ύφεση.

«Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει μια διεθνής, ομοιόμορφη στρατηγική για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά κανένας δεν γνωρίζει το μέγεθος του προβλήματος, γιατί υπάρχουν νέα ζητήματα που προκύπτουν κάθε μέρα,» δηλώνει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters ο οικονομολόγος Sung Won Sohn. «Είναι σαν τον ιστό της αράχνης, όπου όλοι έχουμε συνδεθεί μέσω της παγκοσμιοποίησης και της τιτλοποίησης, οπότε χρειαζόμαστε μια παγκόσμια λύση. Είναι κάτι όμως το οποίο απλά δεν είναι δυνατόν να γίνει και αντ’αυτού κάθε χώρα κάνει το δικό της.»

Στην υπουργική σύνοδο, ο Timothy Geithner κάνει την πρώτη του διεθνή εμφάνιση ως υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Οι ελπίδες που υπήρχαν ότι οι ΗΠΑ, και ίσως και η Βρετανία, θα παρουσιάσουν κάποιο μοντέλο εγγύησης των τραπεζικών ενεργητικών, έσβησαν στις αρχές της εβδομάδας, όταν ο κ. Geithner αποκάλυψε ένα πρόγραμμα τραπεζικής διάσωσης τόσο ασαφές, που έριξε στα βάθη τα χρηματιστήρια.

Καθώς εξάλλου η αμερικανική κυβέρνηση είναι σχετικά "άπειρη" και το φόρουμ των G20 που περιλαμβάνει και αναπτυσσόμενες οικονομίες, διεκδικεί επιτυχώς μεγαλύτερο ρόλο στην διεθνή διακυβέρνηση, στην σύνοδο της Ρώμης αναμένεται να ληφθούν ελάχιστες ουσιώδεις αποφάσεις, αλλά να υπάρξει πληθώρα δηλώσεων περί διεθνούς συντονισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v