Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

G. Quaden: Το επιτόκιο ΕΚΤ 2% δεν είναι «ταμπού»

Ο Guy Quaden, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δήλωσε ότι είναι «απόλυτα έτοιμος» για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, δημιουργώντας το κατάλληλο κλίμα για μείωση τον Μάρτιο.

G. Quaden: Το επιτόκιο ΕΚΤ 2% δεν είναι «ταμπού»
Ο Guy Quaden, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι είναι «απόλυτα έτοιμος» για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, καθώς η ύφεση βαθαίνει.

«Με δεδομένη την προοπτικη σημαντικής επιδείνωσης στην δραστηριότητα και χαμηλού πληθωρισμού, είμαι απολύτως έτοιμος να πέσουμε κάτω από το 2%... Το επίπεδο του 2% δεν ήταν ποτέ ταμπού για εμένα,» δήλωσε ο κ. Quaden σε συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει το επιτόκιο του ευρώ κατά 2,25 ποσοστιαίες μονάδες από τις αρχές Οκτωβρίου στο 2%, προκειμένου να «καταπολεμήσει» τα ην χειρότερη ύφεση από τον παγκόσμιο πόλεμο για την Ευρώπη.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι πιθανή περαιτέρω μείωση επιτοκίων τον Μάρτιο, αλλά δήλωσε ότι θα ήταν «ακατάλληλη» μια μείωση σε μηδενικά επίπεδα, όπως έχουν κάνει άλλες Κεντρικές Τράπεζες, όπως η Federal Reserve.

«Δεν βιάζομαι να πάμε προς μηδενικά ή σχεδόν μηδενικά επιτόκια,» σχολίασε τώρα ο κ. Quaden.

Ο κ. Αθανάσιος Ορφανίδης είναι το μόνο μέλος της ΕΚΤ, που μέχρι στιγμής έχει ταχθεί υπέρ της ιδέας των μηδενικών επιτοκίων. «Η θέση ότι η νομισματική πολιτική γίνεται αναποτελεσματική όταν τα επιτόκια κινούνται κοντά στο μηδέν είναι μια επικίνδυνη θεωρία,» είχε δηλώσει ο κ. Ορφανίδης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v