Η Sanofi προσφέρει 48,5 δισ. ευρώ για την Aventis

Προσφορά ύψους 48,5 δισ. ευρώ κατέθεσε η 2η φαρμακοβιομηχανία της Γαλλίας Sanofi για την εξαγορά της ομοεθνούς Aventis και τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας στον κλάδο διεθνώς.

Η Sanofi προσφέρει 48,5 δισ. ευρώ για την Aventis
Προσφορά ύψους 48,5 δισ. ευρώ κατέθεσε η δεύτερη μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία της Γαλλίας, Sanofi, σε μετοχές και ρευστό για την εξαγορά της Aventis και τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρίας στον κλάδο διεθνώς.

Η Sanofi θα προσφέρει πέντε μετοχές της συν 69 ευρώ σε ρευστό για κάθε έξι μετοχές της Aventis. Η προσφορά ανέρχεται στα 60,43 ευρώ ανά μετοχή, 5% υψηλότερα από το κλείσιμο της μετοχής της Aventis την Παρασκευή, στα 57,55 ευρώ.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η προσφορά ”δεν είναι γενναιόδωρη” και προκαλεί για αντιπρόταση από την Aventis ή από κάποιον τρίτο, όπως η Glaxo, που θα μπορούσε εύκολα να κάνει καλύτερη προσφορά, όπως δηλώνει διαχειριστής της International Capital στο πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με δήλωση της Sanofi μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η συνεργασία θα αποφέρει περικοπές δαπανών 1,6 δισ. ευρώ και θα βελτιώσει τα κέρδη κατά τη φετινή χρονιά.

Οι δύο εταιρίες, με έσοδα από φάρμακα το 2002 ύψους 24,9 δισ. ευρώ, θα ξεπεράσουν σε πωλήσεις την GlaxoSmithKline και θα υπολείπονται μόνον της Pfizer.

Η εξαγορά θα βοηθήσει τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sanofi, Ζαν-Φρανσουά Ντεέκ, να αποτρέψει εξαγορά της εταιρίας του μέχρι να συνταξιοδοτηθεί το 2008. Η Sanofi κινδυνεύει να γίνει ευάλωτη σε προσφορά εξαγοράς τον Δεκέμβριο, όταν λήξει η συμφωνία μεταξύ της L’Oreal και της Total.

Μέχρι τότε η L’Oreal, η μεγαλύτερη εταιρία κοσμητικής στον κόσμο, και η Total, η τέταρτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρία, είναι υποχρεωμένες να διατηρούν τα μερίδια 20% και πλέον που έχουν στη Sanofi.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσίς Μερ, δήλωσε από το φόρουμ του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός ότι η γαλλική κυβέρνηση υποστηρίζει την προσφορά της Sanofi για την Aventis.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v