Καναδάς: Μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, στο 2,5%

Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε κατά 0,25% στο 2,50% τα επιτόκια με στόχο να φρενάρει την ανατίμηση του καναδικού δολαρίου έναντι του δολαρίου. γεγονός που ενέχει τον κίνδυνο να ανακοπεί η πορεία των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ.

Καναδάς: Μείωση επιτοκίων κατά 0,25%, στο 2,5%
Η Τράπεζα του Καναδά μείωσε κατά 0,25%, έως το 2,50% τα επιτόκια, ανοίγοντας τον πιθανό χορό της μείωσης των επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών με στόχο να ανακόψουν την ανατίμηση των εθνικών τους νομισμάτων έναντι του ”φθηνού” δολαρίου.

Τα επιτόκια του Καναδά παραμένουν κατά 1,5% σε υψηλότερα επίπεδα από τα αμερικανικά.

Στην ανακοίνωσή της, η Τράπεζα του Καναδά αναγνωρίζει ότι η απόφαση αυτή επιβλήθηκε από τους φόβους μείωσης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών, κυρίως προς τις γειτονικές ΗΠΑ, και τους αντίστοιχους φόβους εκτίναξης των ”φθηνών” εισαγωγών, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παράλυση τις προσπάθειες επιτάχυνση της ανάπτυξης.



Η Τράπεζα του Καναδά εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 4% το τέταρτο τρίμηνο του 2004.

Το γεγονός ότι η Τράπεζα του Καναδά προχώρησε σε νομισματική παρέμβαση για να ανακόψει την ανατίμηση του εθνικού νομίσματος της χώρες δύο περίπου εβδομάδες πριν από την άτυπη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και των προέδρων των Κεντρικών Τραπεζών του G-7 στη Φλόριντα ενίσχυσε τη νευρικότητα των συναλλαγμαιτκών αγορών της Ευρώπης στη σκιά των πιέσεων που ασκούνται στην ΕΚΤ για υιοθέτηση αντίστοιχης πολιτικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v