Ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιβηρική

Η Ισπανία και η Πορτογαλία δημιούργησαν ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που θα επιτρέψει σε ιδιώτες καταναλωτές και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τη επιλογή παροχέα και στις εταιρίες επενδυτική πολιτική χωρίς προστατευτικούς φραγμούς.

Ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιβηρική
Τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρικής ενεργειακής αγοράς, που θα προσφέρει πολλαπλές επιλογές παροχής στους καταναλωτές και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αποφάσισαν οι κυβερνήσεις της Μαδρίτης και της Λισσαβόνας, εκτιμώντας ότι η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών.

Οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας υπέγραψαν συμφωνία απελευθέρωσης των αντιστοίχων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας των δύο χωρών, στα πλαίσια της τελευταίας Συνόδου κορυφής της ιβηρικής χερσονήσου που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2003.

Από την 1η Απριλίου, η ιβηρική χερσόνησος θα αποτελεί μια ενιαία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμέσου της απελευθέρωσης του αντίστοιχου τομέα των δύο χωρών.

Οι Ισπανοί καταναλωτές και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μπορούν ήδη να επιλέγουν την εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα σε αυτές των δύο χωρών.

Οι Πορτογάλοι καταναλωτές θα μπορούν να υπογράφουν συμβόλαια προσφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τις επόμενες μέρες, ενώ οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, από τον Ιούνιο.



Με την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στις δύο χώρες καταργείται κάθε προστατευτικό μέτρο που εμποδίζει την εξαγορά ή συνεργασία ανάμεσα στις διάφορες εταιρίες παραγωγής κα διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, θα ισχύει κοινό νομοθετικό και εμπορικό καθεστώς για να αποκλείεται η διαμόρφωση προνομιακών συνθηκών για εταιρίες ή τοπικές – περιφερειακές αγορές.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ανάμεσα στην Ισπανία και την Πορτογαλία αποτελεί το πρώτο βήμα που θα επιτρέψει και την ενοποίηση της αγοράς φυσικού αερίου και των άλλων αγορών του τομέα κοινής ωφέλειας.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι η δημιουργία της ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα διευκολύνει τις διαγώνιες συμμαχίες ανάμεσα στις εταιρίες.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η πορτογαλική EDP δεσμευόταν ”πολιτικά” να μην αυξήσει τη συμμετοχή της στην ισπανική Hidrocantabrico πάνω από το 40%.

Η ισπανική Iberdrola αναμένεται ότι θα ενισχύσει τη στρατηγική συνεργασία της με την πορτογαλική Galp Energia, μόλις η τελευταία διαχωρίσει τις δραστηριότητες του τομέα των πετρελαιοειδών και του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με τις προθέσεις της ισπανικής και πορτογαλικής κυβέρνησης η ενίσχυση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα οδηγήσει σε μειωση των τιμολογίων που εφαρμόζουν οι εταιρίες τόσο προς τους ιδιώτες καταναλωτές όσο και προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v