Citigroup: Διπλασίασε σχεδόν τα κέρδη δ’ τριμήνου

Η Citigroup κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τα καθαρά κέρδη του δ’ τριμήνου, που διαμορφώθηκαν στα 4,76 δισ. δολάρια, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών, λογω στην ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών. ”Αναταράξεις” από το σκάνδαλο της Parmalat.

Citigroup: Διπλασίασε σχεδόν τα κέρδη δ’ τριμήνου
H Citigroup ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του τετάρτου τριμήνου εκτινάχθηκαν στα 4,76 δισ. δολάρια ή 91 σεντς ανά μετοχή, σε σχέση με τα 2,43 δισ. δολάρια ή 47 σεντς ανά μετοχή της αντιστοίχου περιόδου του προηγούμενου έτους.

H άνοδος των καθαρών κερδών της εταιρίας, διέψευσε και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλύτών για αύξηση στα 4,6 δισ. δολάρια ή 90 σεντς ανά μετοχή.

Το μοντέλο του χρηματοοικονομικού σουπερμάρκετ λειτουργεί πολύ καλά, τόνισε ο Crispin Cripwell της Insight Ivestment Management που διαχειρίζεται 110 δισ. δολάρια στο Λονδίνο, σχολιάζοντας την εκρηκτική άνοδο των κερδών της μεγαλύτερης τράπεζας του κόσμού.

Πίσω όμως από την πλημμυρίδα των χρηματοοικονομικών προϊόντων που προσφέρει δικαιολογημένα ένας τραπεζικός κολοσσός όπως η Citigroup η εκρηκτική άνοδος των κερδών της οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις ”κλασσικές” τραπεζικέ συναλλαγές.

Ή μάλλον καλύτερα από την αύξηση των τιμών των προμηθειών στην αγορά λιανικής, των καταναλωτικών και στεγαστικών δανείων και των πιστωτικών καρτών!

Η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί ένα οξυδερκές βαρόμετρο για την πορεία των εταιριών και κυρίως των μελλοντικών τους σχεδίων.

Η υποχώρηση της τιμής της μετοχής της εταιρίας, όπως και των υπολοίπων εταιριών του τραπεζικού τομέα στη Wall Street, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αρνητικές εκτιμήσεις για την πορεία της έκθεσης δανεισμού των μεγάλων εταιριών στην τραπεζική αγορά για το 2004 και όχι μόνο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι πιστώσεις της Citιgroup σε εταιρίες υποχώρησαν κατά 11%, ενώ ανάλογες απογοητευτικές εκτιμήσεις διατύπωσε και η Wells Fargo για το 2004.

Η ζήτηση των εταιρικών πιστώσεων αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση για τον τραπεζικό τομέα, υπογράμμισε ο Wayne Bopp, της Fifth Investment Advisors, που διαχειρίζεται 35 δισ. δολάρια στη Νέα Υόρκης, ενώ η Mortgage Bankers Association προβλέπει ότι τα στεγαστικά δάνεια – υποθήκες θα υποχωρήσουν τουλάχιστον κατά 50% στα 1,55 τρισεκ. δολάρια το τρέχον έτος.

Η Lisa Welch της John Hancock Advisers που διαχειρίζεται 25 δισ. δολάρια στη Βοστόνη, εστίασε το ενδιαφέρον της στο γεγονός ότι το 2004 δεν πρόκειται να καταγραφή άνοδος των καταναλωτικών πιστώσεων, που να εξισορροπούν έστω και σε μικρό βαθμό την αναμενόμενη υποχώρηση των στεγαστικών δανείων και των αποθεμάτων.

Οι εκτιμήσεις αυτές προσφέρουν μια συνολική εικόνα για τις ανησυχίες του επενδυτικού κοινού έναντι του τραπεζικού τομέα και όχι μόνο έναντι της Citigroup, παρόλο που το τέταρτο τρίμηνο κατέγραψε την τρίτη υψηλότερη άνοδο κερδών αμερικανικής εταιρείας από το 1998.



Η ”υπόθεση του Parmacrack”, όπως επονομάστηκε στη Ιταλία η πτώχευση της Parmalat, αποτελεί αναπόφευκτα ένα πραγματικό βαρίδι για την Citigroup και δεν αφορά μόνο τις άμεσες απώλειες 242 εκατ. δολαρίων.



H Citigroup ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε διαγραφές 351 εκατ. δολαρίων σχετικά με την πτώχευση της Parmalat, ενώ η έκθεσή της προς τον ιταλικό κολοσσό θα παραμείνει στα 302 εκατ. δολάρια.

Το γεγονός όμως ότι η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου βρέθηκε με τη μεγαλύτερη έκθεση από όλους τους πιστωτές της Parmalat, σε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα της οικονομικής ιστορίας, δημιουργεί περισσότερα προβλήματα στην αξιοπιστία της Citigroup, παρά στο στενά οικονομικό χαρακτήρα του κόστους της πτώχευσης και στα εταιρικά της αποτελέσματα.

Ερωτηματικά πάντως προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Charles Prince, του διευθύνοντα συμβούλου της εταιρίας, ότι η Citιgroup θα ενισχύσει τις προσπάθειες επέκτασής της σε τρίτες αγορές και λιγότερο στις ΗΠΑ, σε ότι αφορά της εξαγορές και τις συγχωνεύσεις για το 2004.

Τη στιγμή που στην αμερικανική τραπεζική αγορά καταγράφεται έντονη κινητικότητα, ο επικεφαλής της τράπεζας, C. Prince φαίνεται να παραιτείται από τη ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ΗΠΑ, στοχεύοντας πιθανώς σε ευρωπαϊκούς κολοσσούς, όπως φοβάται το Βερολίνο.

Τα κέρδη όμως της Citigroup εκτός ΗΠΑ υποχώρησαν 12% στα 1,12 δισ. δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, διαψεύδοντας εμμέσως πλην όμως σαφώς ότι η Citigroup εστιάζει το ενδιαφέρον της για να επεκταθεί εκτός ΗΠΑ.

H μετοχή της Citigroup κατέγραψε κέρδη 37% το προηγούμενο έτος, όταν ο τραπεζικός δείκτης Standard & Por’s banks index κατέγραψε άνοδο 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v