Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η «Θεωρία του Dow» και τα χαμηλά του Ιανουαρίου

H συμπεριφορά που επέδειξε η Wall Street τη Δευτέρα προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση μεταξύ των οπαδών του «Dow Theory», που ήλπιζαν σε έναν θετικό οιωνό από αυτή την «αρχαία» χρηματιστηριακή θεωρία.

Η «Θεωρία του Dow» και τα χαμηλά του Ιανουαρίου
H συμπεριφορά που επέδειξε η Wall Street στο ξεκίνημα της εβδομάδας προκάλεσε μεγάλη απογοήτευση μεταξύ των οπαδών του «Dow Theory».

Κι αυτό γιατί τόσο ο Dow Jones Industrial Average (ο Βιομηχανικός Dow, που θεωρείται και το «βαρόμετρο» των αμερικανικών blue chips) όσο και ο Dow Jones Transportation Average (ο επιμέρους δείκτης Μεταφορών) υποχώρησαν κάτω από τα χαμηλά της 20ής Ιανουαρίου. Όσον αφορά στον Dow Transports, επιπλέον, το κλείσιμο της Δευτέρας εκπροσωπεί νέο χαμηλό κλείσιμο στην bear market που ξεκίνησε 18 μήνες πριν.

Η «Θεωρία των Dow» είναι το αρχαιότερο σύστημα χρηματιστηριακής συγκυρίας που έχει ευρεία χρήση μέχρι σήμερα. Ο «εμπνευστής» του συστήματος ήταν ο William Peter Hamilton, που τον γνώρισε το αμερικανικό κοινό μέσα από μια σειρά άρθρα editorials στη «The Wall Street Journal», κατά τις τρεις πρώτες δεκαετίες του περασμένου αιώνα.

Ο Hamilton ισχυριζόταν ότι είναι bullish (ένδειξη θετικής εξέλιξης) εάν τόσο ο Dow Industrials όσο και ο Dow Transports κατακτήσουν ταυτοχρόνως νέα σημαντικά υψηλά σημεία. Αναλόγως, η αγορά είναι πολύ πιθανό να συνεχίσει να πέφτει, εάν και οι δύο δείκτες από κοινού υποχωρήσουν σε νέα σημαντικά χαμηλά επίπεδα. Τα δυνητικά σημεία μεταστροφής διαφαίνονται όταν μόνο ο ένας από τους δύο δείκτες φτάσει σε νέο υψηλό ή νέο χαμηλό («non-confirmations» στη γλώσσα του Dow Theory).

Σε μια τέτοια κατάσταση «non-confirmation» είχαν εναποθέσει και οι θιασώτες του Dow Theory τις ελπίδες τους για χρηματιστηριακή ανάκαμψη. Την περασμένη Δευτέρα, όταν ο Dow Transports υποχώρησε κάτω από το χαμηλό της 20ής Ιανουαρίου, ο Dow Industrials δεν ακολούθησε.

Αυτή όμως η απόκλιση διήρκεσε μία μόνο συνεδρίαση και καταργήθηκε τη Δευτέρα. Μετά το κλείσιμο της Δευτέρας, ο κ. Jack Schannep, εκδότης του TheDowTheory.com, έγραψε στους συνδρομητές: «Πράγματι, σήμερα ο Dow Jones Industrials και ο Transports έκλεισαν κάτω από τα χαμηλά του Ιανουαρίου. Για τη "Θεωρία των Dow" αυτή είναι μια ένδειξη "Sell"».

Αξίζει να σημειώσουμε όμως, όπως αναφέρει στο πρακτορείο MarketWatch ο κ. Mark Hulbert, ότι οι προσεκτικοί «αναγνώστες των δεικτών» θα έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχει μια επιπλέον «non-confirmation» στην τεχνική ανάλυση, που ενδεχομένως να έχει θετική σημασία: Αν και ο Dow Transports έσπασε το χαμηλό της 20ής Νοεμβρίου, ο Dow Industrials παραμένει σχεδόν 400 μονάδες πάνω από το χαμηλό εκείνης της ημέρας.

Μεγάλη σημασία σε αυτό το γεγονός δίνει ο κ. Richard Russell, εκδότης του Dow Theory Letters. Ο κ. Russell τονίζει ότι δεν θα δηλώσει bearish για τη βασική κατεύθυνση του αμερικανικού χρηματιστηρίου, εάν δεν διασπάσει ο Dow Industrials το κλείσιμο της 20ής Νοεμβρίου στις 7.552,29, μονάδες.

Η άρνηση του κ. Russell να δηλώσει καθαρά bearish δεν είναι, βέβαια, λόγος αισιοδοξίας. Ο ίδιος είχε δηλώσει εξάλλου τη Δευτέρα ότι αρνείται να δηλώσει bearish «παρά το γεγονός ότι δεν μου αρέσουν καθόλου οι κινήσεις της αγοράς».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v