Ιστορική ”πτήση” στις παραγγελίες Airbus το 2003

Η Airbus, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ξεπέρασε την Boeing πέρυσι, παραδίδοντας 305 αεροσκάφη και καταλαμβάνοντας μερίδιο 52% στην παγκόσμια κατασκευή εμπορικών αεροσκαφών.

Ιστορική ”πτήση” στις παραγγελίες Airbus το 2003
Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Airbus ξεπέρασε την Boeing πέρυσι, παραδίδοντας 305 αεροσκάφη σε σχέση με τα 281 της αμερικανικής ανταγωνίστριάς της, καταλαμβάνοντας έτσι μερίδιο 52% στην παγκόσμια κατασκευή εμπορικών αεροσκαφών 100 θέσεων και πάνω.

Η ανάδειξη της ευρωπαϊκής εταιρίας στην πρώτη θέση της διεθνούς βιομηχανίας εμπορικών αεροσκαφών, επιτείνει τα προβλήματα του αμερικανικού κολοσσού, που υπέστη πέρυσι έντονες ανακατατάξεις οι οποίες και οδήγησαν στην παραίτηση δύο κορυφαίων στελεχών της –του διευθύνοντς συμβούλου και προέδρου του δ.σ. Φιλ Κόντιτ και του διευθύνοντος οικονομικού συμβούλου Μάικ Σίαρς.

Η Airbus, την οποία ελέγχει κατά 80% η γαλλο-γερμανική European Aeronautic Defence and Space (EADS) και κατά 20% η βρετανική BAE Systems, ανέλαβε το 54,2% των τελικών παραγγελιών νέων σκαφών που έγιναν διεθνώς πέρυσι.

Ο Φιλίπ Καμί, ένας εκ των δύο διευθυνόντων συμβούλων της EADS, προέβλεψε ότι η ηγετική θέση του ομίλου στη διεθνή αγορά θα διατηρηθεί για αρκετά χρόνια.

Η EADS ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραδώσει ”περίπου 300 αεροσκάφη” το 2004, ενώ ο αμερικανικός όμιλος είχε νωρίτερα κατεβάσει τον πήχη των προβλεπόμενων παραγγελιών του στα 275 με 290 αεροσκάφη.

Και οι δύο κολοσσοί υφίστανται πιέσεις μετά από τρία χρόνια σοβαρών ζημιών για την διεθνή αεροπορική βιομηχανία, ζημιές που συνολικά εκτιμώνται στα 35 δισ. δολάρια και η EADS δήλωσε ότι δεν αναμένεται ανάκαμψη της διεθνούς βιομηχανίας πολιτικής αεροπορίας πριν το 2005.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v