Μπεζ Βίβλος: Συνεχίζεται η ανάπτυξη στις ΗΠΑ

Χαμηλό πληθωρισμό και αμετάβλητα επιτόκια, προεξοφλεί η εκτίμηση της Μπεζ Βίβλου της Fed, ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να ”τρέχει” με ισχυρούς ρυθμούς το επόμενο εξάμηνο, στηριζόμενη στο φθηνό δολάριο, συναντώντας όμως δυσκολίες στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μπεζ Βίβλος: Συνεχίζεται η ανάπτυξη στις ΗΠΑ
Η αποκαλούμενη ”Μπεζ Βίβλος” της Fed ενίσχυσε την αισιοδοξία των επενδυτών, εκτιμώντας ότι η αμερικανική οικονομία συνεχίζει την ανοδική της πορεία που δρομολογήθηκε το προηγούμενο έτος, παρόλο που ο τομέας της απασχόλησης αντιμετωπίζει προβλήματα δημιουργίας νέες θέσεων εργασίας.

Η Fed καθησύχασε τις αγορές υπογραμμίζοντας ότι οι τιμές βρίσκονται κάτω από το στενό έλεγχο της νομισματικής αρχής και ότι δεν αποτελούν πρόβλημα για την ανάπτυξη, γεγονός που ερμηνεύτηκε από τους αναλυτές ως έμμεση προειδοποίηση ότι θα συνεχίσει την πολιτική των χαμηλών επιτοκίων για το μεγαλύτερο δυνατό διάστημα.

Η αμερικανική νομισματική εστιάζει το ενδιαφέρον της στις παραγωγικές διαδικασίας, για να ”ανιχνεύσει” τις κινήσεις της οικονομίας το επόμενο διάστημα.

Έτσι εκδηλώνει την ικανοποίησή της για την αύξηση της παραγωγικότητας και την χαμηλή σχετικά άνοδο των ωρομίσθιων αποδοχών, υπογραμμίζοντας όμως την άνοδο του λειτουργικού κόστος των εταιριών, κυρίως από την ανατίμηση των πετρελαιοειδών και των πρώτων υλών.

Η Fed εκτιμά το γεγονός ότι η ανάκαμψη στηρίζεται σε σταθερές βάσεις, που έχουν άμεση σχέση με την ”κλασσική” οικονομία, όπως την εκτίναξη της αγοράς ακινήτων, τα μείωση των επισφαλών δανείων, την άνοδο του τομέα των υπηρεσιών και την ικανοποιητική άνοδο του τουριστικού τομέα σε μια περίοδο εξαιρετικά δύσκολη εξαιτίας της γεωπολιτικής ανασφάλειας.

Παράλληλα η Fed υπογραμμίζει την άνοδο του ενεργειακού τομέα, χωρίς να παραλείψει να καταγράψει τη στασιμότητα του αγροτικού τομέα.

Η Fed αναγνωρίζει ότι οι εννέα Δυτικές Πολιτείες με άξονα την Καλιφόρνια στηρίζουν τον πυρήνα της ανάπτυξης, συγκεντρώνοντας στην ουσία τον σκληρό πυρήνα του τεχνολογικού τομέα και των υπηρεσιών, εξαιτίας της πληθυσμιακής συγκέντρωσης.

Αντίθετα υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το βιομηχανικό Σικάγο και ορισμένες μεγάλες Πολιτείες όπως αυτή της Νέας Υόρκης και της Φιλαδέλφεια, που καταγράφουν άνοδο της ανεργίας.

Η αισιόδοξη εικόνα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας για το επόμενο εξάμηνο, που ”φωτογραφίζει” η ”Μπεζ Βίβλος” επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις για αμετάβλητα επιτόκια κατά τη διάρκεια της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς FOMC, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 –29 Ιανουαρίου.

Από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης πάντως ο Ben Bemanke, της διεύθυνσης της Fed, υπογράμμισε ότι η υποχώρηση του δολαρίου δεν θα μεταφραστεί με άνοδο του πληθωρισμού στις ΗΠΑ και ότι η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να τρέχει με ισχυρούς ρυθμούς το 2004.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v