Βρετανία: Πτώση 0,70% της βιομηχανικής παραγωγής

Η πτώση της βιομηχανικήςπαραγωγής στη Βρετανία κατά 0,70% το Νοέμβριο, αποτρέπει την άνοδο των επιτοκίων το Φεβρουάριο, εξασθενίζει τη σετρλίνα και ενισχύει τους φόβους για την ανάπτυξη.

Βρετανία: Πτώση 0,70% της βιομηχανικής παραγωγής
Η βιομηχανική παραγωγή στη Βρετανία υποχώρησε 0,7% το Νοέμβριο, με τους ταχύτερους ρυθμούς από τον Οκτώβριο του 2002, απομακρύνοντας την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων για το Φεβρουάριο, ενώ παράλληλα, εξασθένισε τη στερλίνα και ενίσχυσε τους φόβους για την ικανότητα της βρετανικής οικονομίας να διατηρήσει τους σημερινούς ισχυρούς ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής θα εξαναγκάσει την Τράπεζα της Αγγλίας να αναβάλλει την αναμενόμενη μείωση των επιτοκίων για μετά το Φεβρουάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι τα βρετανικά επιτόκια θα φθάσουν στο 4,5% έως το τέλος του έτους, από το 3,75% που διατηρούνται σήμερα.

Η εκτίμηση ότι η Τράπεζα της Αγγλίας δεν θα αυξήσει τα επιτόκια το Φεβρουάριο, όπως αρχικά εκτιμούσαν οι αναλυτές, περιόρισε τη δυναμική της ανόδου της στερλίνας έναντι του δολαρίου και των ανταγωνιστικών της νομισμάτων.

Η βιομηχανική παραγωγή, που αποτελεί το εν πέμπτο της βρετανικής οικονομίας, υποχώρησε για πρώτη φορά από τον προηγούμενο Αύγουστο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τη δυνατότητα της δεύτερης σε μέγεθος ευρωπαϊκής οικονομίας να διατηρήσει τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης της για τους αμέσως επόμενους μήνες.

Η υποχώρηση της εσωτερικής ζήτησης στην ευρωζώνη είναι αρνητική για τη βρετανική βιομηχανική παραγωγή, τόνισε ο Nick Kounis, o οικονομολόγος της Fortis Bank του Λονδίνου.

Η παραγωγή ηλεκτρολογικού και οπτικού εξοπλισμού υποχώρησε 2,5% το Νοέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, της παραγωγής χαρτοπολτού κατά 1,8% και των εταιριών παρασκευής τροφίμων, αναψυκτικών και καπνού κατά 1,4%.

Η καθαρά βιομηχανική παραγωγή, συμπεριλαμβανόμενης της παραγωγής του τομέα κοινής ωφέλειας και του μεταλλευτικού τομέα, υποχώρησε 1% το Νοέμβριο, ενώ ο βιομηχανικός τομές απώλεσε 103.00 θέσεις εργασίας ή το 2,7% του εργατικού δυναμικού του έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2003, σε σχέση με το προηγούμενο 12κάμηνο.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αποβιομηχάνιση της βρετανικής οικονομίας συνεχίζεται με ισχυρούς ρυθμούς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v