Σήμερα η προσφυγή της Κομισιόν για το Σύμφωνο

Με κίνδυνο να οξυνθεί η διαμάχη Βρυξελλών - εθνικών κυβερνήσεων, η Κομισιόν προσφεύγει σήμερα κατά της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών να ”χαλαρώσουν” τα κριτήρια του ελλείμματος για Γαλλία και Γερμανία.

Σήμερα η προσφυγή της Κομισιόν για το Σύμφωνο
Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης να παρακαμφθεί η υπέρβαση των ελλειμμάτων Γαλλίας και Γερμανίας καταθέτει σήμερα η Κομισιόν, κινδυνεύοντας να προκαλέσει περαιτέρω πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις στην Ευρώπη.

Η κίνηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε προαναγγελθεί, ενώ είχαν προηγηθεί οι σχετικές συστάσεις του αρμόδιου για τις δημοσιονομικές υποθέσεις επιτρόπου, Πέδρο Σόλμπες.

Η Κομισιόν θα καταθέσει το αίτημα στο Στρασβούργο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα επιδώσει με εσπευσμένες διαδικασίες την απόφασή του σε έξι μήνες.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία υπερέβησαν το όριο που έθετε το Σύμφωνο Σταθερότητας για δημοσιονομικό έλλειμμα έως το 3% του ΑΕΠ κάθε χώρας.

Το Νοέμβριο το Συμβούλιο Υπουργών άνοιξε ”παραθυράκι” στο Σύμφωνο και επέτρεψε στις δύο χώρες να παρακάμψουν το όριο. Εναντίον αυτής ακριβώς της απόφασης στρέφεται τώρα η Κομισιόν.

Αρκετοί παρατηρητές θεωρούν ότι οι Βρυξέλλες θα ηττηθούν στην αναμέτρηση με τις πανίσχυρες ευρωπαϊκές χώρες.

Το βέβαιο είναι ότι επιτείνεται η ένταση και η ανασφάλεια στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Εάν ”χάσει” η Κομισιόν, θα καταρρακωθεί η ισχύς της στην επιβολή αποφάσεων. Εάν κερδίσει τη μάχη, θα οξυνθεί ο ανταγωνισμός με τη Γαλλία και τη Γερμανία, που μαζί προσφέρουν το ήμισυ της οικονομικής παραγωγής της ευρωζώνης, επισημαίνουν έγκυροι παρατηρητές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v