CESR: Οδηγία Κομισιόν για Κατάχρηση Αγοράς

Την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρώτης δέσμης νομοθετημάτων εκτελεστικών μέτρων για την προώθηση της ακεραιότητας της αγοράς (Οδηγία για την Κατάχρηση Αγοράς), καλωσορίζει η CESR.

CESR: Οδηγία Κομισιόν για Κατάχρηση Αγοράς
Την υιοθέτηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της πρώτης δέσμης νομοθετημάτων εκτελεστικών μέτρων για την προώθηση της ακεραιότητας της αγοράς βάσει των διατάξεων της Οδηγίας 2003/6/EC για πράξεις προσώπων που κατέχουν εμπιστευτικές πληροφορίες και τις πράξεις χειραγώγησης της αγοράς (Οδηγία για την Κατάχρηση Αγοράς), καλωσορίζει η CESR.

Η Οδηγία για την Κατάχρηση Αγοράς είναι η πρώτη Οδηγία η οποία συμφωνήθηκε με τη διαδικασία Lamfalussy για την ρύθμιση των κεφαλαιαγορών της Ευρώπης, και για την οποία η CESR υπέβαλε την τεχνική εισήγησή της προκειμένου να βοηθήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει τα εκτελεστικά μέτρα που προβλέπονται στην Οδηγία.

Για το θέμα αυτό ο κ. Arthur Docters van Leeuwen, πρόεδρος της CESR, σχολίασε:

”Η Οδηγία για την Κατάχρηση Αγοράς είναι η πρώτη Οδηγία με βάση τη διαδικασία Lamfalussy και αποτελεί εμφανή απόδειξη για την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας που αναπτύχθηκε από την Επιτροπή Lamfalussy. Η ταχύτητα και η ακρίβεια με την οποία η εισήγηση της CESR έγινε νομοθέτημα, αποτελεί τιμή για την ποιότητα της εργασίας όλων όσων ενεπλάκησαν στην διαδικασία σύνταξης, τόσο εντός της CESR όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εποικοδομητική υποστήριξη του Συμβουλίου, με τη μορφή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Κινητών Αξιών και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, των οποίων οι συνδυασμένες προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας επί του τελικού κειμένου έχουν συνεισφέρει σε μεγάλο βαθμό στην ποιότητα της νομοθεσίας που τελικά υιοθετήθηκε. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η επιτυχία του αποτελέσματος αντικατοπτρίζει επίσης την αξία της εκτεταμένης διαβούλευσης με ενδιαφερόμενα μέρη και τον βαρυσήμαντο ρόλο τους στην διαδικασία Lamfalussy.”

Η εισήγηση της CESR η οποία αποτέλεσε τη βάση του νομικού κειμένου της Επιτροπής αναπτύχθηκε από την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Κατάχρηση Αγοράς υπό την προεδρία του καθηγητή κ. Σταύρου Θωμαδάκη, Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος.

Ο κ. Θωμαδάκης δήλωσε σχετικά:

”Η θεμελιώδης αρχή που θεσπίστηκε στην Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Κατάχρηση της Αγοράς είναι η ανάγκη για βελτίωση της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας και της ακεραιότητας των Ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών για όλους τους συμμετέχοντες, εξασφαλίζοντας ότι η επιβολή πρόσθετων κανονιστικών ρυθμίσεων για τους συμμετέχοντες αυτούς είναι κατάλληλη και αναλογική. Επομένως, είναι ευχάριστο το ότι αυτή η ισορροπία ενσωματώνεται στα εκτελεστικά μέτρα, με βάση την εισήγηση της CESR. Έχει δοθεί επαρκής νομική βεβαιότητα και σαφήνεια σε σχέση με την εμπιστευτικότητα και την αποκάλυψη εσωτερικής πληροφόρησης καθώς και την τήρηση αρχείων πληροφοριών χωρίς όμως να επιβάλλονται υπερβολικές νέες υποχρεώσεις στους εποπτευόμενους. Είμαι βέβαιος ότι αυτό το πακέτο της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας πρώτου και δεύτερου επιπέδου θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.”

Αυτή η νομοθεσία, που θα εφαρμοστεί το αργότερο ως τον Οκτώβριο του 2004, ορίζει περαιτέρω τί θα θεωρείται ότι αποτελεί κατάχρηση αγοράς και διευκρινίζει τις υποχρεώσεις τήρησης απορρήτου των εκδοτριών εταιριών και άλλων που κατέχουν εσωτερική πληροφόρηση (2003/124/EC).

Η νομοθεσία περιλαμβάνει το πλαίσιο για τη θεμιτή παρουσίαση των επενδυτικών συστάσεων και για την γνωστοποίηση των συγκρούσεων συμφερόντων (2003/125/EC).

Τέλος, αναπτύσσει λεπτομερείς κανονισμούς για την δημιουργία ”ασφαλών καταφύγιων” σε όλη την Ευρώπη για τα προγράμματα επαναγοράς κινητών αξιών και για τη διαδικασία σταθεροποίησης νέων εκδόσεων τίτλων (2273/2003).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v