Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κρίση... τέχνας κατεργάζεται

Παντρεμένοι που θυσιάζουν τις βέρες τους για να βάλουν φαγητό στο τραπέζι, δωρεάν ποτά για απολυμένους, καινούργιες προσευχές για ανέργους, μαγαζιά "όλα 1€" που κλείνουν λόγω…ανταγωνισμού κ.ά. Σημεία των καιρών...

  • επιμέλεια: Ντορίνα Παπαγεωργίου
Η κρίση... τέχνας κατεργάζεται
Παντρεμένοι που θυσιάζουν τις βέρες τους για να βάλουν ένα πιάτο φαΐ στο τραπέζι, δωρεάν ποτά για τους απολυμένους, καινούργιες προσευχές για όσους έχασαν τη δουλειά τους αλλά και για… εκείνους που την έχουν ακόμη, μαγαζιά "όλα 1 €" που κλείνουν λόγω… ανταγωνισμού. Αυτά και άλλα σημεία των καιρών της οικονομικής κρίσης, σταχυολογημένα από το πρακτορείο Reuters.

*Στη νότια Αγγλία, ένα κατάστημα "Όλα 1 λίρα" έκλεισε εξαιτίας του ισχυρού ανταγωνισμού από κατάστημα "Όλα 99 πένες" που άνοιξε απέναντί του στον ίδιο δρόμο. Τα κέρδη του "Όλα 1 λίρα" (στερλίνα εννοείται) μειώθηκαν κάθετα 70% καθώς οι οικογένειες μετρούν και το τελευταίο νόμισμα του βαλαντίου τους για να αγοράσουν τα απαραίτητα. Το μαγαζί, λοιπόν, έβαλε λουκέτο εξαιτίας… μιας πένας.

*Το bar και nightclub Delancey στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης προσφέρει πλέον στους πελάτες του κάθε Δευτέρα "νύχτα απολυμένων". Στις βραδιές του αφιερώματος "Απολυμένοι του Μανχάταν" ο πάγκος προσφέρει σε κάθε απολυμένο που μπορεί να πιστοποιήσει ότι έχασε τη δουλειά του ένα ποτό δωρεάν για κάθε ένα που παραγγέλνει καθώς και ένα σφηνάκι τεκίλα δωρεάν επιπλέον κάθε μεσάνυχτα.

*Γενικά, το ποτό είναι από τα λίγα πράγματα που σώζονται μέσα στην κρίση. Το διάσημο ξενοδοχείο Rainbow Room στη Νέα Υόρκη έκλεισε το ρεστοράν του και απέλυσε 30 - 40 άτομα για να μειώσει το κόστος. Δεν έκλεισε όμως το μπαρ γιατί "από το εστιατόριο χάνουμε λεφτά, από το ποτό όχι", όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ξενοδοχείου, που βλέπει το Empire State building και το Άγαλμα της Ελευθερίας.

Hyundai Motor προσφέρει ένα νέο κίνητρο στους επίδοξους αγοραστές: τους δίνει τη δυνατότητα να επιστρέψουν το αυτοκίνητο που θα αγοράσουν εάν χάσουν τη δουλειά τους έναν χρόνο μετά την αγορά. Η προσφορά της νοτιοκορεατικής εταιρίας ισχύει για την αμερικανική αγορά και στηρίζεται στο σκεπτικό ότι ο καταναλωτής διστάζει να κάνει μια αγορά όταν ανησυχεί για το οικονομικό μέλλον του, άγχος από το οποίο τον απαλλάσσει η προσφορά του ομίλου.

*Κάποιοι Αμερικανοί φτάνουν να πουλάνε βέρες και δαχτυλίδια αρραβώνων για να αντεπεξέλθουν. Η ιστοσελίδα www.idonoidont.com, που η αρχική της σκέψη ήταν να βοηθήσει τους... επιζήσαντες μιας σχέσης να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να προχωρήσουν, βγάζοντας παράλληλα και κανένα φράγκο, σημείωσε αύξηση στις πωλήσεις των γαμήλιων κοσμημάτων 145% φέτος το φθινόπωρο.

*Ένας καθολικός παπάς στο Τενεσί δεν περίμενε το πρόγραμμα της κυβέρνησης για να βοηθήσει το ποίμνιό του. Έβγαλε 100.000 δολάρια από το παγκάρι και τα μοίρασε στις οικογένειες των παιδιών του δημόσιου σχολείου της περιοχής (250 δολάρια για κάθε παιδί). "Τους είπα: είναι δικά σας λεφτά. Να τα κάνετε ό,τι θέλετε", δήλωσε ο ιερέας.

*Η Εκκλησία της Αγγλίας, πάλι, συνεισφέρει στην ανακούφιση των πιστών προσθέτοντας δύο νέες προσευχές στο προσευχητάριό της: την "Προσευχή των απολυμένων", που δίνει κουράγιο στον άνθρωπο τη δύσκολη ώρα που χάνει τη δουλειά του, και την "Προσευχή όσων έχουν ακόμη δουλειά", που δίνει κουράγιο στους εργαζομένους να αντιμετωπίσουν τις τύψεις τους και τον αυξημένο φόρτο εργασίας.

*Σύμφωνα με έρευνα της ένωσης λιανεμπορίου της Αμερικής, τον Δεκέμβριο παρατηρήθηκε αύξηση 84% στις κλοπές από επαγγελματίες και "ερασιτέχνες" καθώς και αύξηση 76% στο οικονομικό έγκλημα.

*Η εταιρία φθηνών αεροπορικών εισιτηρίων Ryanair δεν περιμένει από τις αγορές την ετυμηγορία για τη βρετανική στερλίνα. Σε πτήση από τη Γαλλία στην Αγγλία, η εταιρία υποτίμησε το νόμισμα στο… 1 ευρώ (η ισοτιμία ήταν περίπου 0,95 στερλίνα στο ευρώ). Μια ευχάριστη φωνή από τα μεγάφωνα ενημέρωσε τους πελάτες να αγνοήσουν τις τιμές σε στερλίνες που αναγράφονταν στο μενού για τα ποτά και τα σνακς και απλώς να χρησιμοποιήσουν το ευρώ για ό,τι θα πλήρωναν σε στερλίνες.

*Μεγάλα προβλήματα έχει προκαλέσει η κρίση και στο Καρναβάλι του Ρίου. Η εφημερίδα "Globo" αναφέρει ότι πολλές σχολές σάμπα στο Ρίο ντε Τζανέιρο δεν έχουν λεφτά για να προετοιμαστούν και να ντυθούν καταλλήλως στην μεγάλη πομπή στα τέλη Φεβρουαρίου, ούτε πλέον τον χρόνο για να προετοιμαστούν. Οπότε, τα άρματα φέτος θα είναι μικρότερα, τα φώτα χαμηλωμένα και, αν είμαστε τυχεροί, οι ενδυμασίες… ακόμη πιο λιτές στη φετινή μεγάλη γιορτή του Καρνάβαλου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v