Πτώση επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη

Για πρώτη φορά μετά από 5 μήνες βελτίωσης, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Ευρώπη μειώθηκε τον Δεκέμβριο, στο -8 από -6, καθώς η ανατίμηση του ευρώ αρχίζει να ”ροκανίζει” την ευρωπαϊκή ανάπτυξη.

Πτώση επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην ευρωζώνη
Για πρώτη φορά σε πέντε μήνες η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Δεκέμβριο, καθώς αυξήθηκαν τα αποθέματα απούλητων προϊόντων και η ανατίμηση του ευρώ έχει οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες σε συγκράτηση της παραγωγής τους.

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βάσει έρευνας σε 25.000 εταιρίες στους ”12” υποχώρησε τον Δεκέμβριο στο μείον 8 από μείον 6. Οι οικονομολόγοι περίμεναν ότι ο δείκτης θα παρέμενε σταθερός.

Ο δείκτης προσδοκιών παραγωγής υποχώρησε στο 6 από το 10, σε μια σαφή ένδειξη ότι η εκτίναξη του ευρώ υπονομεύει τις προοπτικές πωλήσεων των εξαγωγέων.

Εάν το ευρώ ανέβει πολύ από τα σημερινά επίπεδα, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία, δήλωσε χαρακτηριστικά κορυφαίος οικονομολόγος τής γερμανικής ένωσης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, που περιλαμβάνει εταιρίες όπως η Siemens.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v