Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάσταση απόψεων για την πορεία του S&P 500

Η Κίνα είναι παράγοντας-κλειδί για την πορεία του S&P 500, με τους Nouriel Roubini & Albert Edwards να προβλέπουν πτώση του δείκτη έως και 40%. Αντίθετα κορυφαίοι "συνάδελφοί" τους προβλέπουν άνοδο έως και 17%.

Διάσταση απόψεων για την πορεία του S&P 500
Διάσταση απόψεων επικρατεί μεταξύ των αναλυτών για την πορεία του S&P 500 φέτος, με τους Nouriel Roubini και Albert Edwards να μη διστάζουν να κάνουν λόγο για υποχώρησή του έως και 40%. Παράγοντας-κλειδί η πορεία της Κίνας.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg, ο εσαεί απαισιόδοξος κ. Nouriel Roubini υποστηρίζει ότι οι μετοχές διεθνώς θα υποχωρήσουν 20% από τα τρέχοντα επίπεδα, καθώς η κινεζική οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση -παρά την ανακοίνωση για ρυθμό ανάπτυξης 6,8% στο δ΄ τρίμηνο του 2008-, ενώ αντίθετα η μέση πρόβλεψη των αναλυτών της Wall Street βλέπει ότι ο S&P 500 θα ενισχυθεί φέτος 17%.

ζήτηση στην Κίνα υποχωρεί, ενώ "έχουν υπερεπενδύσει στην αύξηση των αποθεματικών, σε μία περίοδο όπου η διεθνής κατανάλωση καταρρακώνεται", υποστήριξε ο κ. Roubini σε τηλεφωνική του συνέντευξή στο Bloomberg, "ως εκ τούτου θα υπάρξουν επικίνδυνες επιπλοκές".

Ανάλογες απόψεις εκφράζει και ο κ. Albert Edwards, αναλυτής της Societe Generale -ο οποίος προέβλεψε τον Μάρτιο του 2008 ότι η κρίση στις ΗΠΑ θα οδηγήσει σε bear market παγκοσμίως-, ο οποίος τονίζει ότι η υποχώρηση στην κινεζική ανάπτυξη θα πλήξει τα κέρδη βιομηχανιών, του κλάδου πρώτων υλών και θα οδηγήσει σε sell-off μετοχών τόσο στις αναδυόμενες όσο και στις ανεπτυγμένες αγορές.

Ως εκ τούτου, ο S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει έως και 40%, διαμορφούμενος κοντά στο επίπεδο των 500 μονάδων. "Οι επενδυτές δεν πρέπει να κρύβουν το πρόσωπό τους στην άμμο, αλλά θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά το ενδεχόμενο κάθετης υποχώρησης του S&P 500", τονίζει ο κ. Edwards.

Αντίθετα, 11 αναλυτές οι οποίοι συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg, προβλέπουν ότι ο S&P 500 θα ενισχυθεί φέτος στις 1.056 μονάδες. Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Wall Street ο δείκτης υποχώρησε 1,5% στις 827,50 μονάδες.

Σε ό,τι αφορά την Κίνα ο κ. Edwards υποστηρίζει ότι η συνεχιζόμενη ενίσχυση της ανεργίας, ιδιαίτερα στον βιομηχανικό κλάδο, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε κοινωνικές αναταραχές στη χώρα, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κυβέρνηση να προχωρήσει σε υποτίμηση του γουάν, προκειμένου να στηρίξει την εξαγωγική δραστηριότητα.

Εκ διαμέτρου, δε, διαφορετικές απόψεις με τον κ. Roubini έχουν οι γνωστοί επενδυτές, κ. Jim Rogers και Mark Mobius, οι οποίοι σε δηλώσεις τους τονίζουν ότι εμπιστεύονται την αγορά της Κίνας και προχωρούν σε διεύρυνση των επενδύσεών τους σε αναδυόμενες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v