Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι κλάδοι θα ωφεληθούν από την εποχή Obama

Το πρόγραμμα υποδομών που προτείνει ο κ. Barack Obama μοιάζει με "μπούσουλα επενδυτικής στρατηγικής", που μπορούν οι επενδυτές να υιοθετήσουν για να οργανωθούν σωστά και να "πιάσουν" τους στόχους τους.

Ποιοι κλάδοι θα ωφεληθούν από την εποχή Obama
Το πρόγραμμα υποδομών που προτείνει ο Πρόεδρος κ. Barack Obama είναι σχεδιασμένο να βοηθήσει τους εργαζομένους να δουλέψουν - και ίσως προσφέρει και στους επενδυτές την ευκαιρία να βάλουν τα χαρτοφυλάκιά τους να "δουλέψουν".

Από πολλές απόψεις, σημειώνει ο κ. John Eade της Argus Research στο πρακτορείο Market Watch, το πρόγραμμα υποδομών μοιάζει με "μπούσουλα επενδυτικής στρατηγικής", που μπορούν οι επενδυτές να υιοθετήσουν για να οργανωθούν σωστά και να "πιάσουν" τους στόχους τους. Κι αυτό γιατί: 

-Ο χρονικός ορίζοντας του προγράμματος υποδομής είναι μακροπρόθεσμος.
-Εκείνοι που θα ευνοηθούν από το σχέδιο καλύπτουν πολλούς τομείς της οικονομίας.
-Επειδή δεν θα διατεθούν και τα 825 δισ. δολ. κατευθείαν, ένα χαρτοφυλάκιο μπορεί να ευνοηθεί και από μια προσέγγιση μέσου κόστους σε δολάρια - η οποία χρησιμοποιείται στα funds τα οποία τοποθετούνται σε μεγάλο χρονικό ορίζοντα.

Όσον αφορά στο πού θα μπορούσαν να τοποθετηθούν οι επενδυτές, η ομάδα των αναλυτών του παραπάνω οίκου εντόπισε τις εξής οικονομικές "περιοχές" που θα ευνοηθούν από τις κυβερνητικές δαπάνες.

Πρώτες ύλες: Το πρόγραμμα ενδεχομένως να αποδειχτεί η μεγαλύτερη νέα επένδυση στην υποδομή του κράτους -οδικά δίκτυα, φράγματα, γέφυρες- από το 1950 που κατασκευάστηκε το διαπολιτειακό οδικό δίκτυο ταχείας κυκλοφορίας. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, θα δαπανηθούν 92 δισ. δολ. σε έργα κατασκευών. Θα ευνοηθούν εταιρίες που ασχολούνται με χάλυβα και οικοδομικά προϊόντα, μεταξύ άλλων η Vulcan Materials, η MDU Resources και η Alcoa.

Μεταφορές: Τα εμπορεύματα θα πρέπει να μεταφερθούν από τα ορυχεία και τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας στα εργοτάξια. Στις ΗΠΑ οι σιδηροδρομικές εταιρίες που είναι σε θέση να ευνοηθούν περιλαμβάνουν τις Burlington Northern Santa Fe και Norfolk Southern Corp. Σε διεθνές επίπεδο, η Κίνα έχει επίσης εισαγάγει το δικό της πρόγραμμα δαπανών υποδομής ύψους 600 δισ. δολ. Στις ναυτιλιακές εταιρίες που μεταφέρουν άνθρακα και σιτηρά στην Κίνα περιλαμβάνεται η Genco Shipping & Trading Ltd.

Ενέργεια: Για να επιτευχτεί γρήγορα η κυκλοφορία χρήματος, η κυβέρνηση μελετά επενδύσεις σε μισοτελειωμένα έργα, που έχουν ξεφύγει από το στάδιο του σχεδιασμού και είναι υπό κατασκευή. Κοινωφελείς εταιρίες με μεγάλα κατασκευαστικά προγράμματα, όπως νέες γραμμές μετάδοσης και αναβάθμιση δικτύων είναι μεταξύ άλλων η Northeast Utilities, η ITC Holdings και η UIL Holdings. Επιπλέον, υπάρχουν 58 δισ. δολ. που θα διατεθούν για επενδύσεις σε ενεργειακά έργα και ειδικά (πιθανόν) σε νέες, εναλλακτικές "πράσινες" λύσεις. Ίσως είναι καλό για τους επενδυτές να μελετήσουν μετοχές κυρίαρχων κοινωφελών επιχειρήσεων με μεγάλα μερίδια στην αιολική ενέργεια, όπως η FPL Group, η Westar Energy και η Alliant Energy.

Βιομηχανικός εξοπλισμός - μεγάλη κεφαλαιοποίηση: Μέχρι το φθινόπωρο κάθε τοπική αυτοδιοίκηση θα τοποθετεί τα κεφάλαια από τους φόρους σε δρόμους, γέφυρες, φράγματα κ.λπ. Τα γνωστά κίτρινα οχήματα που περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό της Caterpillar λογικά θα γεμίσουν τους δρόμους. Η Siemens AG είναι επίσης βασικός "παίκτη" στη βιομηχανία υποδομών.

Βιομηχανικός εξοπλισμός - μικρή κεφαλαιοποίηση: Δεν θα ευνοηθούν μόνο οι κολοσσοί της βιομηχανίας όπως η Caterpillar αλλά και μικρότερες επιχειρήσεις. Η EnerNOC Holdings, επιχείρηση διαχείρισης ηλεκτρικού ρεύματος, ίσως κληθεί να βοηθήσει τις εταιρίες να γίνουν ενεργειακά αποδοτικότητες στο έργο τους. Η Equinix αναμένεται επίσης να ευνοηθεί από τον στόχο του κ. Obama, να διευρυνθεί, δηλαδή, η πρόσβαση στην ευρυζωνικότητα.

Διαχείριση κατασκευών: Η AECOM Technology είναι παγκόσμια πάροχος σχεδιασμού, συμβούλων, αρχιτεκτονικής και μηχανολογίας. Στο πιο πρόσφατο τρίμηνό της τα έσοδά της αυξήθηκαν 33% και τα έργα υποδομής και περιβάλλοντος κατέλαβαν το 60% των πωλήσεών της.

Υπηρεσίες και εξοπλισμός επιχειρήσεων: Η RSC Holdings, είναι μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις ενοικίασης εξοπλισμού στη βόρεια Αμερική, με ευρεία κλίμακα εξοπλισμού για τις κατασκευές ακινήτων πλην κατοικιών και τη βιομηχανία. Η ITT Educational Services είναι κορυφαία κερδοσκοπική επιχείρηση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με παροχές ηλεκτρονικών προϊόντων, τεχνολογίας πληροφορικής, σχεδιασμού κ.λπ.

Επίσης, η Blackstone Unit Group απέκτησε παρουσία στη Γερμανία δουλεύοντας για το κρατίδιο της Έσης σε έργο αιολικής ενέργειας αξίας 1 δισ. δολ. Πιθανόν να κάνει κάτι παρόμοιο στις ΗΠΑ βοηθώντας στην κατασκευή του δικτύου ηλεκτρισμού. Τέλος, η Automatic Data Processing ίσως αναλάβει παραπάνω δουλειά στη διαχείριση μισθολογικών καταστάσεων, καθώς η κυβέρνηση Obama θα προσπαθεί να επαναφέρει 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην αγορά εργασίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v