Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Feng shui και μετοχές: Το Έτος του Βούβαλου

Το Ετος του Βούβαλου (26/1) θα είναι η πιο ειρηνική χρονιά για τον πλανήτη μετά το 2000 και αναμένεται να χαρίσει και στους επενδυτές κάποια ηρεμία, μετά το ταραχώδες 2008. Δεν θα τους χαρίσει όμως απαραιτήτως και κέρδη...

  • επιμέλεια: Ντ. Παπαγεωργίου
Feng shui και μετοχές: Το Έτος του Βούβαλου
Οι ταλαιπωρημένοι επενδυτές ίσως βρουν επιτέλους λίγη ηρεμία, μετά την ταραχώδη περσινή χρονιά, σύμφωνα με τους πρακτικούς της αρχαίας κινεζικής τέχνης του feng shui, οι οποίοι προβλέπουν ότι τα χρηματιστήρια θα έχουν ειρηνικότερη πορεία φέτος, Ετος του Βούβαλου στην κινεζική αστρολογία.

«Το έτος του Βούβαλου είναι μια «γήινη» χρονιά, όπου οι άνθρωποι παίρνουν μια ανάσα και αναλογίζονται το μέλλον τους μετά από το ταραχώδες 2008,» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ο δάσκαλος feng shui, Raymond Lo.

Κατά το feng shui, το σύμπαν είναι φτιαγμένο από πέντε στοιχεία –γη, νερό, φωτιά, ξύλο και μέταλλο- τα οποία καθορίζουν την συλλογική διάθεση που υπάρχει στο περιβάλλον. Η γη είναι το πιο ήρεμο από τα στοιχεία και φέτος είναι η χρονιά του Βούβαλου με στοιχείο αρνητική γη, που σημαίνει πολύ «θηλυκή» ενέργεια μαζεμένη.

Το Ετος του Βούβαλου, που στο σεληνιακό έτος αρχίζει στις 26 Ιανουαρίου, θα είναι η πιο ειρηνική χρονιά για τον πλανήτη μετά το 2000. Ωστόσο, αν και οι επενδυτές μπορεί να ηρεμήσουν κάπως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα ήταν καλό να βιαστούν να επιστρέψουν στα χρηματιστήρια και να περιμένουν κέρδη.

Κι' αυτό γιατί, το γεγονός ότι το 2009 θα είναι μια «αμιγώς γήινη» χρονιά, σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει αρκετό στοιχείο «φωτιάς» που θα μπορούσε να ώθηση δυναμική ώθηση στις μετοχές. Το οικονομικό κλίμα θα παραμείνει σκληρό και, αν και τα χρηματιστήρια πιθανόν να ανακάμψουν στο α΄εξάμηνο του έτους, τα κέρδη θα εξανεμιστούν στο β’ εξάμηνο.

«Η αγορά θα είναι αρκετά πιο υποτονική στο δεύτερο εξάμηνο και αυτό θα είναι ένα καλό πάτημα για να προχωρήσει η ανάκαμψη του 2010 (που είναι χρονιά της δυναμικής Τίγρης.)

Η παγκόσμια κοινότητα θα ωφεληθεί επιπλέον από το γεγονός ότι ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama γεννήθηκε σε σημείο αρνητικής γης (είναι και Βούβαλος) όπως ο Abraham Lincoln. Ο Γάλλος πρόεδρος Nicolas Sarkozy και ο ηγέτης της Ταϊβάν Ma Ying-jeou είναι επίσης γεννημένοι σε χρονιά αρνητικής γης.

«Πρόκειται για μια νέα γενιά ηγετών. Είναι πιο ήρεμοι, ανθρωπιστές και χαρισματικοί,» δήλωσε ο κ. Lo.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ο Μικελάτζελο, ο Δαρβίνος, ο Τσαϊκόφσκι και ο Σίγμουντ Φρόιντ, γεννήθηκαν σε χρονιά αρνητικής γης. Η τελευταία προηγούμενη χρονιά του Βουβάλου-αρνητικής γης ήταν το 1949, όταν «γεννήθηκε» το ΝΑΤΟ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Ο Vincent Koh του Feng Shui Centre από τη Σιγκαπούρη, συμφωνεί ότι οι αγορές θα είναι φέτος υποτονικές. «Μην επιλέγετε μετοχές υψηλού κινδύνου, να είστε υπομονετικοί και να μην περιμένετε υψηλές αποδόσεις,» δηλώνει ο κ. Koh.

Πάντως σύμφωνα με διαφορετική έρευνα, της ιαπωνικής εταιρίας ερευνών Daiwa Institute, τα χρόνια του Βούβαλου είναι συνήθως καταστροφικά για τις μετοχές και ο δείκτης Nikkei έχει διολισθήσει κατά μέσο όρο 11,4% στα πέντε τελευταία Ετη Βουβάλου.

Οι Αυτοκράτορες της Κίνας έτρεφαν πολύ μεγάλη εκτίμηση για τους δασκάλους του feng shui, όπως συνεχίζουν να κάνουν και σήμερα πολλοί επιχειρηματίες και πολιτικοί στις κινεζικές κοινωνίες. Ολόκληρα τετράγωνα και συγκροτήματα γραφείων, καθώς και η εσωτερική τους διακόσμηση, κατασκευάζονται με βάση τις αρχές του feng shui για να ευνοούν τον πλούτο.

Το κεντρικό μέγαρο του τραπεζικού κολοσσού HSBC κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις προσταγές του feng shui και η Disneyland του Χονγκ Κονγκ άλλαξε την γωνία της βασικής εισόδου της, κατόπιν συμβουλής των ειδικών της τέχνης.

Πρέπει πάντως να πούμε ότι, χρηματιστηριακά, οι προγνωστικές δυνατότητες των δασκάλων feng shui δεν έχουν στεφθεί με μεγάλη επιτυχία, παρά έχουν μάλλον μικτή εμφάνιση. Ο κ. Lo, για παράδειγμα, πρόβλεψε πέρσι για το χρηματιστήριο ότι θα υπάρξει διόρθωση, αλλά παράλληλα συμβούλευσε -ατυχώς- τους επενδυτές να βάλουν τα λεφτά τους σε ακίνητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v