Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Μειώνει τη ρευστότητα για τιτλοποιήσεις

Αντίστροφα από τη FED κινείται για άλλη μια φορά κατά τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία προχώρησε χθες σε αναπροσαρμογή των κριτηρίων βάσει των οποίων θα δέχεται τιτλοποιήσεις.

ΕΚΤ: Μειώνει τη ρευστότητα για τιτλοποιήσεις
Αντίστροφα από τη FED κινείται για άλλη μια φορά κατά τους τελευταίους μήνες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία προχώρησε χθες σε αναπροσαρμογή των κριτηρίων βάσει των οποίων θα δέχεται ως ενέχυρο τιτλοποιημένα assets.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, "ως επιπρόσθετο κριτήριο για όλους τους τίτλους με κάλυψη από στοιχεία ενεργητικού (asset backed securities) που θα εκδίδονται από 1η Μαρτίου 2009, ώστε να γίνουν δεκτοί από το ευρωσύστημα, θα απαιτείται αξιολόγηση "ΑΑΑ/Ααα" από αναγνωρισμένο ίδρυμα πιστοληπτικής αξιολόγησης". "Σε κάθε περίπτωση", συνεχίζει η ανακοίνωση, "καθ' όλη τη διάρκεια των ομολόγων, θα πρέπει να διατηρηθεί η προηγούμενη minimum αξιολόγηση με Α".

Η απόφαση σημαίνει αύξηση του κόστους χρηματοδότησης καθώς για τα νέα δάνεια (από 1/3) αλλά και για όσα από τα παλιά δεν έχουν τιτλοποιηθεί, θα πρέπει οι τράπεζες να εξασφαλίζουν αξιολόγηση "ΑΑΑ". Επομένως, ή θα πρέπει να χρησιμοποιούν περισσότερα δάνεια στις τιτλοποιήσεις, ή να βάζουν υψηλότερο ενέχυρο ρευστότητας.

Επιπλέον, ορίζει ως τελευταία ημερομηνία τιτλοποίησης για υφιστάμενα δάνεια την 1η/3/2010. Τα ομόλογα που εκδόθηκαν πριν από την 1η Μαρτίου 2009 θα εξαιρεθούν από την εν λόγω απαίτηση μέχρι την 1η Μαρτίου του 2010, σημειώνει.

Άμεσες επιπτώσεις δεν υπάρχουν για τις ελληνικές τράπεζες καθώς οι περισσότερες (πρόσφατο παράδειγμα η Αττικής) εξασφαλίζουν για τις τιτλοποιήσεις τους αξιολόγηση «ΑΑΑ», λόγω της καλής ποιότητας των χαρτοφυλακίων των στεγαστικών τους δανείων.   

Η κίνηση όμως της ΕΚΤ είναι ενδεικτική της απροθυμίας της να ανοίξει τους κρουνούς της ρευστότητας χωρίς όρια, σε αντίθεση με τη FED και την Κεντρική Τράπεζα της Μεγάλης Βρετανίας.

Το στίγμα της παραπάνω απόφασης της ΕΚΤ δείχνει ότι δύσκολα θα δεχτεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να βοηθήσει και χώρες-μέλη με δημοσιονομικές δυσχέρειες, αγοράζοντας ομόλογά τους που έχουν αξιολόγηση χαμηλότερη του "ΑΑΑ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v