Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδιάκοπο το σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές

H ανακοίνωση των τραπεζικών αποτελεσμάτων στο "τραγικό" δ΄ τρίμηνο, προκαλεί νέες δραματικές πιέσεις στις μετοχές του κλάδου. Μετά τα χαμηλά δεκαετιών για Citi και BofA στη Wall, η RBS "βουλιάζει" στην Ευρώπη σχεδόν 40%.

Αδιάκοπο το σφυροκόπημα στις τραπεζικές μετοχές
Ύστερα από ένα χρόνο "σφαγής" στις τραπεζικές μετοχές, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των μεγάλων χρηματοοικονομικών οίκων ΗΠΑ και Ευρώπης όσον αφορά στο "τραγικό" δ΄ τρίμηνο, προκαλεί νέες δραματικές πιέσεις στους τίτλους του κλάδου.

Το επίπεδο εμπιστοσύνης στις τράπεζες κινείται σε ιστορικά αρνητικό-ρεκόρ», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Robert Lutts της Cabot Money Management στο πρακτορείο Bloomberg. "Οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων έχουν προκαλέσει τρόμο σε όλους και οι επενδυτές μειώνουν τις θέσεις τους.

Οι τραπεζικές μετοχές διολίσθησαν κάθετα την περασμένη εβδομάδα στη Wall Street, λειτουργώντας σαν "βαρίδι" επί δεύτερη εβδομάδα για το αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς η Citigroup βούλιαξε κοντά σε χαμηλό 14 ετών μετά την ανακοίνωση ότι θα χωριστεί στα δύο και η Bank of America σε χαμηλό 18 ετών, καθώς ζήτησε περισσότερα κεφάλαια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για την εξαγορά της Merrill Lynch.

Η μετοχή της Citigroup, της πάλαι ποτέ μεγαλυτερης τράπεζας των ΗΠΑ βάσει κεφαλαιοποίησης, βούλιαξε την Παρασκευή 48% στα 3,50 δολάρια, που είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από το 1992. Ο οίκος ανακοίνωσε 8,29 δισ. δολ. σε ζημίες δ΄ τριμήνου. Η Bank of America, μεγαλύτερη σήμερα τράπεζα των ΗΠΑ βάσει ενεργητικών, βούλιαξε 45% στα 7,18 δολάρια. Ο οίκος ανακοίνωσε τις πρώτες ζημίες για πρώτη φορά από το 1991.

Ο επιμέρους τραπεζικός κλάδος στον S&P 500 βυθίστηκε 16%, στα χαμηλότερα επίπεδα από το χαμηλό της 21ης Νοεμβρίου. Από τις 81 εταιρίες που περιλαμβάνει ο δείκτης, μόνο οι οκτώ ενισχύθηκαν (όπως η SLM Corp. η μεγαλύτερη εταιρία φοιτητικών δανείων των ΗΠΑ, που κέρδισε 8%). Σημειώνεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο παραμένει σήμερα κλειστό λόγω αργίας.

Οι πιέσεις συνεχίζονται εντονότατες αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, καθώς ανακοινώνουν τα δραματικά τους αποτελέσματα οι τραπεζικοί κολοσσοί της ηπείρου. Οι τραπεζικές μετοχές υφίστανται την Δευτέρα έντονες πιέσεις, παρά την ευρύτερη θετική αντίδραση των βασικών δεικτών στις ευρωαγορές.

Η μετοχή της Royal Bank of Scotland καταβυθίστηκε έως 48%. Η τράπεζα ανακοίνωσε δραματικές απώλειες 41,6 δισ. δολ. στο έτος και την παραχώρηση μεγαλύτερου μεριδίου της στη βρετανική κυβέρνηση.

Η Barclays είναι από τις λίγες κερδισμένες τραπεζικές μετοχές της συνεδρίασης (+5,3%), αλλά κι αυτό ακολουθεί την βουτιά 25% που εμφάνισε η μετοχή της βρετανικής τράπεζας την Παρασκευή, όταν έληξε η άρση του short-selling σε βρετανικές τραπεζικές μετοχές.

Κατά τα λοιπά, όσον αφορά στις μεγάλες ευρω-τράπεζες, η Deutsche Bank υποχωρεί 5,6% κατόπιν της υποβάθμισης της σύστασης της Morgan Stanley για τη μετοχή της. Η BNP Paribas υποχωρεί 5,2% και η Societe Generale (για την οποία ιταλική εφημερίδα έγραφε ότι "δεν μελετά συγχωνεύσεις στην Ευρώπη") σημειώνει πτώση 3%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v