Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βρετανία: Δεύτερο "πακέτο" διάσωσης τραπεζών

Το δεύτερο "πακέτο" στήριξης του τραπεζικού συστήματος θα αναγγείλει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, κ. Alistair Darling, στο οποίο περιλαμβάνεται και κρατική εγγύηση τοξικών τοποθετήσεων.

Βρετανία: Δεύτερο πακέτο διάσωσης τραπεζών
Το δεύτερο "πακέτο" στήριξης του τραπεζικού συστήματος θα αναγγείλει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Alistair Darling, στο οποίο περιλαμβάνεται και κρατική εγγύηση τοξικών τοποθετήσεων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, η βρετανική κυβέρνηση προχωρά σε αύξηση του μεριδίου που κατέχει στη Royal Bank of Scotland, καθώς μετατρέπει τις προνομιούχες μετοχές αξίας 5 δισ. στερλινών (7,4 δισ. δολαρίων) που εξαγόρασε πέρυσι σε "απλές" μετοχές.

Παράλληλα, θα φροντίσει να εγγυηθεί τις τοξικές επενδύσεις των τραπεζών -κυρίως σε τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια- ενώ άρει το πρόγραμμα περιορισμού του δανεισμού από την Northern Rock.

Το νέο "πακέτο" αναμένεται ότι θα προσθέσει σε ποσοστό 100 δισ. στερλινών (149 δισ. δολάρια), στο πρόγραμμα ύψους 250 δισ. στερλινών που έχει ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Gordon Brown τον περασμένο Οκτώβριο.

"Οι επιπτώσεις του νέου προγράμματος στην πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών θα είναι παροδική, καθώς οι όποιες επενδύσεις δεν πρόκειται να διαρκέσουν περισσότερο από το απαραίτητο χρονικό διάστημα, με βασικό στόχο τη διασφάλιση της σταθερότητας αλλά και τη διαφύλαξη των συμφερόντων των φορολογουμένων", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Alistair Darling, σε δηλώσεις του τόνισε ότι με το νέο «πακέτο» προσφέρεται μία «ασφάλεια στις τράπεζες, καθώς το κράτος τις στηρίζει ακόμη και εάν εμφανίσουν υψηλές ζημίες». Παράλληλα αρνήθηκε ότι προσφέρει «λευκή επιταγή» στις τράπεζες, αν και δήλωσε ότι δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να υπολογίσει το κόστος για τους φορολογούμενους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v