Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ: Ιστορική πτώση επιτοκίων 30ετούς στεγαστικού

Το επιτόκιο στα 30ετή στεγαστικά δάνεια των ΗΠΑ, που αποτελούν τον κύριο «δείκτη» της εν λόγω αγοράς, υποχώρησε κάτω από το 5% για πρώτη φορά στην ιστορία.

ΗΠΑ: Ιστορική πτώση επιτοκίων 30ετούς στεγαστικού
Το επιτόκιο στα 30ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου των ΗΠΑ, που αποτελούν τον κύριο «δείκτη» της αμερικανική αγοράς στεγαστικής πίστης, υποχώρησε κάτω από το 5% για πρώτη φορά στην ιστορία.

Την ανακοίνωση έκανε η Freddie Mac, ο ημι-κρατικός οίκος στεγαστικών δανείων, κατόπιν της διεξαγωγής τακτικής εβδομαδιαίας έρευνας.

Ο εθνικός μέσος όρος του επιτοκίου 30ετούς δανείου υποχώρησε στο 4,96% κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 15 Ιανουαρίου, έναντι 5,01% μια εβδομάδα πριν.

Πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο στην ιστορία. Η Freddie Mac άρχισε να διεξάγει την έρευνα το 1971. Ένα χρόνο πριν, το επιτόκιο του δανείου ήταν 5,69%.

"Τα επιτόκια στα 30ετή στεγαστικά δάνεια σταθερού επιτοκίου υποχώρησαν επί 11η εβδομάδα σε νέο αρνητικό χαμηλό, εξαιτίας εν μέρει της επιβράδυνσης της οικονομίας και της κυβερνητικής δράσης,» δήλωσε ο Frank Nothaft, διευθύνων οικονομολόγος της Freddie Mac.

«Το υπουργείο Οικονομικών και η Federal Reserve έχουν προσθέσει περίπου 100 δισ. δολ. σε ρευστότητα για την αγορά στεγαστικής πίστης από τον Σεπτέμβριο 2008, γεγονός που ασκεί πτωτικές πιέσεις στα επιτόκια των δανείου σταθερού επιτοκίου. Η Federal Reserve ενδέχεται να διαθέσει επιπλέον 570 δισ. δολ. φέτος, σύμφωνα με την ανακοίνωση που έκανε στις 25 Νοεμβρίου 2008, ώστε να τονώσει περαιτέρω τον στεγαστικό δανεισμό και να κρατήσει τα επιτόκια χαμηλά.»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v