Ισως φτάνει τα 9 δισ. η ”τρύπα” στην Parmalat

Την ώρα που η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει πρόγραμμα προστασίας από τη χρεοκοπία και η εισαγγελία διεξάγει έρευνες, φημολογείται ότι η ”τρύπα” στα βιβλία της Parmalat είναι διπλάσια από όση εκτιμείτο και φτάνει στα 9 δισ. ευρώ.

Ισως φτάνει τα 9 δισ. η ”τρύπα” στην Parmalat
Ημέρα κρίσης για την Parmalat η σημερινή, καθώς η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται πρόγραμμα διάσωσης ”κομμένο και ραμμένο” στα μέτρα της ιταλικής βιομηχανίας τροφίμων και γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ οι εισαγγελικές αρχές μελετούν την εγκυρότητα κρίσιμων τραπεζικών εγγράφων.

Σύμφωνα πάντως με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, η ”τρύπα” στα βιβλία της εταιρίας, που ήδη χαρακτηρίζεται η ”Enron της Ευρώπης,” είναι διπλάσια από τις αρχικές προβλέψεις και ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.

Ηδη, η τράπεζα Bank of America έχει αμφισβητήσει την εγκυρότητα εγγράφων που έδειχναν ότι η εταιρία έχει 3,95 δισ. ευρώ σε λογαριασμούς της τράπεζας στα νησιά Κέιμαν.

Η Parmalat, ενδέχεται να ζητήσει ίσως και σήμερα προστασία από την χρεοκοπία, που θα υπονομεύσει 36.000 θέσεις εργασίας, καθώς και την αποπληρωμή ομολογιακών δανείων 2 δισ. ευρώ προς τις τράπεζες και 4 δισ. ευρώ προς τους κατόχους των τίτλων.

Η κεφαλαιοποίηση της Parmalat, του 6ου μεγαλύτερου βιομηχανικού ομίλου της Ιταλίας, ανερχόταν στα 1,8 δισ. ευρώ πριν ξεσπάσει η κρίση.

Η αξία των μετοχών της έχει σχεδόν εξανεμιστεί πλέον και τα ομόλογά της αξίζουν όσο το ένα τέταρτο της ονομαστικής τους αξίας.



Οι μετοχές της εταιρίας διαπραγματεύονται υπό ειδικούς όρους πλέον στο Μιλάνο, με τις εντολές να δίνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας και την εκκαθάριση να πραγματοποιείται σε 4λεπτη συνεδρίαση στο τέλος της χρηματιστηριακής ημέρας.

Η Banca Intesa, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, η Capitalia και η UniCredito Italiano έχουν πιστώσει με περισσότερα από 900 εκατ. ευρώ την Parmalat.

Οι τραπεζικές μετοχές ακολουθούν πορεία κάθετης πτώσης τις τελευταίες συνεδριάσεις στο Μιλάνο, ασκώντας πιέσεις στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v