Αντιπολιτευτικό ”ψαλίδι” σε φοροαπαλλαγές Σρέντερ

Η γερμανική αντιπολίτευση περιέκοψε στο ήμισυ της φορολογικές περικοπές του Γκ. Σρέντερ, υπονομεύοντας τις καταναλωτικές δαπάνες και την ανάπτυξη της ισχυρότερης οικονομίας της ευρωζώνης.

Αντιπολιτευτικό ”ψαλίδι” σε φοροαπαλλαγές Σρέντερ
Ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υποχώρησε στις πιέσεις της αντιπολίτευσης και μείωσε τις φορολογικές περικοπές που προγραμματίζει για τον επόμενο χρόνο στο ήμισυ, στα 7,8 δισ. ευρώ, υπονομεύοντας τις προοπτικές ανάπτυξης στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης.

Ο καγκελάριος επεδίωκε περικοπές ύψους 15,6 δισ. ευρώ, αλλά η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της αντιπολίτευσης αρνήθηκε να εγκρίνει τα σχέδια χρηματοδότησης των φορολογικών ελαφρύνσεων με αύξηση των δημοσίων δαπανών.

Ο Σρέντερ προσδοκούσε ότι οι περικοπές θα βοηθούσαν τη γερμανική οικονομία να αναπτυχθεί με ρυθμό 2% στον επόμενο χρόνο, μετά από τρία έτη στασιμότητας. Μάλιστα, το πρόγραμμά του είχε υποστηρίξει τη βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης επί οκτώ μήνες.

Ο συμβιβασμός υπονομεύει πλέον την προοπτική ανάκαμψης της γερμανικής οικονομίας από την ύφεση στο α’ εξάμηνο του 2004. Οικονομολόγοι χαρακτήρισαν το συμβιβασμό ”τραγικό” και ”χαμένη ευκαιρία για τη στήριξη της οικονομίας.”

Την προσπάθεια Σρέντερ υποστήριζαν ένθερμα οι κλάδοι λιανικού εμπορίου και τουρισμού, προσδοκώντας ότι θα φέρει αναθέρμανση στις καταναλωτικές δαπάνες.

Οι μετοχές των μεγάλων καταστημάτων λιανικών πωλήσεων στη Γερμανία αντιδρούν με έντονες απώλειες στη γερμανική αγορά, μολονότι το ευρύτερο χρηματιστήριο εμφανίζει σαφώς ανοδικές τάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v