Μονάδες του ενεργητικού της πουλά η E.ON

Στην πώληση μονάδων του ενεργητικού της ύψους 500 εκατ. ευρώ προχωρά η γερμανική ενεργειακή Ε.ΟΝ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη λήψη έγκρισης για την εξαγορά της Ruhrgas.

Μονάδες του ενεργητικού της πουλά η E.ON
Στην πώληση τμημάτων του ενεργητικού της ύψους 500 εκατ. ευρώ προχώρησε η γερμανική ενεργειακή Ε.ΟΝ, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη λήψη έγκρισης για την εξαγορά της Ruhrgas.

Πιο συγκεκριμένα, η Ε.ΟΝ θα πουλήσει το μερίδιο 27,4% που κατέχει στην EWE AG, στις δημοτικές επιχειρήσεις Energieverband Elbe-Weser Beteiligungsholding GmbH και Weser-Ems Energiebeteiligungen GmbH έναντι του ποσού των 500 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 200 εκατ. ευρώ περίπου θα καταγραφούν ως κεφαλαιακά κέρδη.

Επιπροσθέτως, η Ε.ΟΝ θα πουλήσει το 32,1% από το 42,1% που κατέχει στην εταιρία διανομής φυσικού αερίου VNG, στην EWE. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, βάση της οποίας είχε ολοκληρωθεί η εξαγορά της Ruhrgas, η Ε.ΟΝ καλείται να πουλήσει το υπόλοιπο 10% που κατέχει στην VNG, στις ανατολικογερμανικές δημοτικές επιχειρήσεις.

Σε περίπτωση που οι εν λόγω δημοτικές επιχειρήσεις δεν δεχθούν την προσφορά πώλησης του μεριδίου της VNG, τότε και αυτό το εναπομένον 10% στην VNG θα αγοραστεί από την EWE. Το συνολικό αντίτιμο για την πώληση του 42,1% της VNG ανέρχεται σε περίπου 840 εκατ. ευρώ. Το κεφαλαιακό κέρδος από την πώληση του 5,3% που αρχικά κατεχόταν από την E.ON Energie θα διαμορφωθεί σε περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο για το υπόλοιπο 36,8% της VNG που κατέχεται από την Ε.ΟΝ μέσω της Ruhrgas, επειδή καταγράφεται στον ενοποιημένο ισολογισμό του γερμανικού ομίλου κοινής ωφέλειας σε τρέχουσες αξίες, δεν υπάρχει περίπτωση καταγραφής κεφαλαιακών κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v