Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα hedge funds άρχισαν τις προσφορές

Οι μεγαλύτερες ζημίες 8ετίας που παρουσιάζουν τα hedge funds οδηγούν τους διαχειριστές να αλλάξουν πολιτική. Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πέφτουν θύματα της ανησυχίας των επενδυτών.

  • του Απόστολου Λακασά
Τα hedge funds άρχισαν τις προσφορές
Οι μεγαλύτερες ζημίες της οκταετίας που παρουσιάζουν τα hedge funds οδηγούν τους διαχειριστές κεφαλαίων να αλλάξουν την πολιτική τους.

Η αξία των υπό διαχείριση κεφαλαίων του κλάδου το 2008 θα συρρικνωθεί σε περισσότερο από το 1/3 σε σύγκριση με την αξία του το 2007 και εκτιμάται ότι εκατοντάδες hedge funds θα οδηγηθούν σε λουκέτο τους επόμενους μήνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Credit Suisse εκτιμά πως το 30% από τα περίπου 10.233 hedge funds ανά τον κόσμο θα κλείσει τα επόμενα χρόνια. Για το τρέχον έτος, ήδη από το πρώτο εξάμηνο, έκλεισαν περίπου 350 hedge funds, δηλαδή τα "λουκέτα" αυξήθηκαν κατά 16% σε σύγκριση με όλο το 2007, όταν είχαν διακόψει τη λειτουργία τους 303 κερδοσκοπικά κεφάλαια.

Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πέφτουν θύματα της ανησυχίας των επενδυτών για την πορεία των αγορών η οποία συνδυάζεται με την ανάγκη ρευστότητας. Σε τελευταία της έκθεση η Morgan Stanley εκτιμά ότι το ενεργητικό των hedge funds θα μειωθεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου κατά 35% - 45%, κάτι που σημαίνει ότι το ενεργητικό τους θα περιοριστεί στα 900 δισ. δολάρια από τα περίπου 3 τρισ. δολάρια το 2007.

Το τρίτο τρίμηνο το ενεργητικό των hedge funds μειώθηκε κατά 210 δισ. δολάρια (δηλαδή κατά 10%) ποσό-ρεκόρ. Τον Οκτώβριο η αξία των hedge funds υπολογιζόταν περίπου στο 1,65 τρισ. δολάρια και η πτωτική τάση παραμένει σταθερή. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρίας Eurekahedge, που παρακολουθεί τις επιδόσεις 2.341 hedge funds από το 2000, ο Σεπτέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας σε επιδόσεις, με πτώση 4,7%. Ακολούθησε ο Οκτώβριος με εξίσου ισχυρή πτώση 4,5% - και ανάλογη προβλέπεται η εικόνα του Νοεμβρίου. Οι συνολικές απώλειες από την αρχή του έτους έως τον Νοέμβριο ξεπερνούν το 15%.

-- Αλλαγή πολιτικής

Ταυτόχρονα, το ποσοστό μόχλευσης του κλάδου, δηλαδή της αναλογίας των δανειακών κεφαλαίων ως προς την καθαρή θέση του ενεργητικού, μειώθηκε φέτος στο 142% από 175% που ήταν το 2006 και το 2007. Την ίδια στιγμή οι τοποθετήσεις σε ρευστό αυξήθηκαν στο 32% ως προς το ενεργητικό, έναντι του 7% που ήταν την προηγούμενη διετία.

Η πτώση των αποδόσεων των hedge funds, σε συνδυασμό με τη φυγή των κεφαλαίων λόγω της αναζήτησης ρευστότητας από τους επενδυτές, οδηγεί σε αλλαγή πολιτικής των διαχειριστών hedge funds, οι οποίοι προχωρούν σε ένα είδος προσφορών για να δελεάσουν τους επενδυτές.

Έτσι, αρκετά επενδυτικά κεφάλαια σχεδιάζουν τη μείωση των προμηθειών που παίρνουν από τους πελάτες τους για τη διαχείριση των κεφαλαίων από το 2% στο 1% επί των κεφαλαίων.

Επίσης, σχεδιάζεται μείωση στις προμήθειες επί της απόδοσης, από το σημερινό 20% στο 15% ή και στο 10%. Βέβαια, αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο πλήγμα σε σχέση με τη μείωση της προμήθειας διαχείρισης, αφού οι διαχειριστές των hedge funds έχουν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους από την απόδοση των κεφαλαίων, τα οποία επενδύονται με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Όμως, είναι δύσκολοι οι καιροί για... πλεονεξίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v