Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον πάγο τα σχέδια των εταιριών κοινής ωφέλειας

Το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί ακόμη και για κρατικά μεγαθήρια όπως η EdF, η GdF Suez, η Eon και η Iberdrola, οι οποίες "παγώνουν" τα επενδυτικά προγράμματά τους. Η αναθεώρηση αποβαίνει υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

  • του Στέφανου Κορέλλη
Στον πάγο τα σχέδια των εταιριών κοινής ωφέλειας
Αναθεωρούν τα επενδυτικά τους σχέδια υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας οι εταιρείες κοινής ωφελείας της Ευρώπης, λόγω της κρίσης. Όμως έτσι υποθηκεύουν το μέλλον, αφού σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου ο περιορισμός των επενδύσεων θα επιδεινώσει τα υπάρχοντα προβλήματα, τα οποία θα παραμείνουν ακόμη και όταν ξεπεραστεί η τρέχουσα οικονομική κρίση.

Ταυτόχρονα, η τακτική των επιχειρήσεων ψαλιδίζει τις ελπίδες από το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών ρύπων. Ειδικότερα, την προηγούμενη εβδομάδα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τις εκπομπές ρύπων και την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια.

Η συμφωνία προβλέπει μέχρι το 2020 περικοπή των εκπομπών ρύπων κατά 20%, καθώς και την κάλυψη του 20% των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ενδεικτικά, στο πλαίσιο αυτό, η ζήτηση για ανεμογεννήτριες αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται κατά 21% τα επόμενα πέντε χρόνια, ενώ στην αγορά ηλιακής ενέργειας οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 40%.

Σύμφωνα με έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Gapgemini, η Ε.Ε. πρέπει να επενδύσει περίπου 1 τρισ. ευρώ έως το 2030 προκειμένου να είναι σε θέση να καλύψει την αυξημένη ενεργειακή ζήτηση και να υλοποιήσει τους στόχους της για μείωση των εκπομπών ρύπων.

Το σχέδιο των Ευρωπαίων ηγετών, βέβαια, κρίνεται φιλόδοξο, αφού ήδη οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφελείας έχουν αρχίσει να ψαλιδίζουν τα σχετικά επενδυτικά τους προγράμματα. Η Gapgemini αναφέρει ότι το 2007 οι επενδύσεις για την ανάπτυξη υποδομών στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 32%, προσεγγίζοντας τα 70 δισ. ευρώ, αποτυπώνοντας τον επενδυτικό πυρετό που παρατηρήθηκε τα δύο τελευταία χρόνια.

Τα στελέχη της εταιρείας, όμως, θεωρούν δεδομένο ότι το ύψος των επενδύσεων θα μειωθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα καθώς οι επιχειρήσεις θα υποστούν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ενώ ήδη πολλοί αναλυτές κάνουν λόγο για «φούσκα» στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ήδη, η γαλλική εταιρεία Theolia, που δραστηριοποιείται στον χώρο της αιολικής ενέργειας, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τους στόχους της για την παραγωγή και την κερδοφορία της την τρέχουσα χρήση.

-- Χωρίς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα

Από την άλλη, έστω κι αν οι πιστωτικές αγορές εξακολουθούν να είναι ανοιχτές προς τα μεγαθήρια του ευρωπαϊκού κλάδου, όπως η EdF, η GdF Suez, η Eon και η Iberdrola, το κόστος δανεισμού έχει αυξηθεί ακόμη και γι’ αυτές τις επιχειρήσεις, την ίδια στιγμή που οι τιμές των προϊόντων τους πέφτουν.

Και αυτό διότι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της τιμής του πετρελαίου, η οποία από το ρεκόρ των 147 δολαρίων τον Ιούλιο τώρα βρίσκεται περί τα 50 δολάρια για το αργό.

Αυτή η σχέση εξάρτησης, άλλωστε, στερεί το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που διαθέτουν οι τιμές των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σύγκριση με εκείνη του πετρελαίου, το οποίο οι ανανεώσιμες πηγές αποκτούν μόνο όταν λάβουν κρατικές επιδοτήσεις. Η δυσκολία των κρατών της Ε.Ε. κατά την τελευταία συνάντηση κορυφής να συμφωνήσουν σε ένα κονδύλι υπέρ του περιβάλλοντος δείχνει ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα εμπόδια, τα οποία τίθενται κυρίως από τις ισχυρές βιομηχανίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v