Δυνατή άνοδος στις ευρω-υπηρεσίες το Νοέμβριο

Η άνοδος των χρηματιστηρίων στήριξε τα τραπεζικά έσοδα, που με τη σειρά τους υποστήριξαν τον κλάδο υπηρεσιών της Ευρώπης και τον οδήγησαν το Νοέμβριο στη μεγαλύτερη επέκταση από τον Οκτώβριο 2000.

Δυνατή άνοδος στις ευρω-υπηρεσίες το Νοέμβριο
Επέκταση για πέμπτο κατά σειρά μήνα εμφάνισε το Νοέμβριο η βιομηχανία παροχής υπηρεσιών της Ευρώπης, που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο κομμάτι της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς η άνοδος των χρηματιστηρίων ”σήκωσε” τα έσοδα του τραπεζικού κλάδου, ενώ αυξήθηκε η ζήτηση για τουριστικές υπηρεσίες.

Ο δείκτης που καταρτίζει το πρακτορείο Reuters με τη συνεργασία της NTC Research και βασίζεται σε έρευνα μεταξύ 2.000 διευθυντών παραγγελιών στους 12 της ευρωζώνης, ενισχύθηκε στο 57,5 από το 56 του Οκτωβρίου.

Οι οικονομολόγοι περίμεναν πιο μικρή βελτίωση, στο 56,5, ενώ θυμίζουμε ότι κάθε αριθμός πάνω από το 50 υποδεικνύει αναπτυξιακές τάσεις στην οικονομία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διεύρυνση από τον Οκτώβριο 2000.

Τα χαμηλά επιτόκια, που κινούνται σε αρνητικό επίπεδο μισού αιώνα, και η ανάκαμψη των χρηματιστηρίων βελτίωσαν την καταναλωτική ζήτηση σε δάνεια και τραπεζικές υπηρεσίες.

Ο δείκτης Euro Stoxx έχει ενισχυθεί 38% από το αρνητικό ρεκόρ 6ετίας του Μαρτίου και στις μετοχές που έχουν σημειώσει τα μεγαλύτερα κέρδη σε αυτό το διάστημα είναι η τράπεζα Santander. Τη δε άνοδο του γερμανικού δείκτη DAX 30 κατά 66% έχει οδηγήσει ο τραπεζικός όμιλος Commerzbank AG.

Η Santander, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της ευρωζώνης σε κεφαλαιοποίηση στην αγορά, ανακοίνωσε πρόσφατα ότι περιμένει εκτίναξη στα Αμοιβαία Κεφάλαια και τα στεγαστικά δάνεια, που θα στηρίξουν τα κέρδη της φέτος.

Ανάκαμψη από τη βύθιση του α’ εξαμήνου σημείωσε και η τουριστική βιομηχανία. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία πρακτορείων ταξιδίων της Ευρώπης, η Thomas Cook, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο αριθμός των επισκεπτών στη γερμανική αγορά έχει ενισχυθεί 5% για τη χειμερινή περίοδο και 10% για τη θερινή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v