Δυσάρεστη έκπληξη από τους Γάλλους καταναλωτές

Αιφνιδιαστική πτώση σημείωσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία εξαιτίας κυρίως της ανεργίας, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη μίας εκ των σημαντικότερων οικονομιών της Ευρώπης παραμένει εύθραυστη.

Δυσάρεστη έκπληξη από τους Γάλλους καταναλωτές
Αναπάντεχη επιδείνωση εμφάνισε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, επιβεβαιώνοντας ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη παραμένει εύθραυστη, καθώς η ανεργία διατηρεί πιεσμένες τις δαπάνες των νοικοκυριών.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών υποχώρησε στο μείον 30 κατά το εξεταζόμενο διάστημα, από 29 στο προηγούμενο, ενώ οι οικονομολόγοι περίμεναν αύξηση στο μείον 27.

Τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τη μικτή εικόνα από τις γερμανικές λιανικές πωλήσεις που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, δείχνουν ότι η αυξημένη ανεργία εξακολουθεί να περιορίζει τις καταναλωτικές δαπάνες στις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, αφήνοντας το βάρος της ανάπτυξης στις εξαγωγές.

Η ανεργία στη Γαλλία παρέμεινε τον Οκτώβριο στο 9,7%, στο υψηλότερο επίπεδο 3,5 χρόνων. Ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι το καταναλωτικό συναίσθημα επιδεινώθηκε επιπλέον μετά την απόφαση που ανακοίνωσε στις αρχές Νοεμβρίου η κυβέρνηση να καταργήσει μια αργία το χρόνο για να χρηματοδοτηθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.

”Μπορεί να εκδηλώνεται ανάπτυξη στη διεθνή οικονομία και τις επιχειρήσεις, αλλά δεν έχει δρομολογηθεί στην αγορά εργασίας ακόμη”, δήλωσε χαρακτηριστικά αναλυτής της Natexis Banques Populaires στο Παρίσι.

Ο ίδιος αναφέρει ότι όταν τελειώσει η περίοδος των εορταστικών αγορών και των εκπτώσεων του Ιανουαρίου, οι δαπάνες των γαλλικών νοικοκυριών κατά πάσα πιθανότητα θα επιβραδυνθούν αισθητά μέχρι τον Ιούλιο, οπότε και θα αποδοθούν στους καταναλωτές οι επιστροφές φόρων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v