Νέα βελτίωση στην ευρωπαϊκή μεταποίηση

Αναπτύχθηκε για τρίτο επάλληλο μήνα το Νοέμβριο η ευρωπαϊκή βιομηχανία μεταποίησης, που αντιστοιχεί στο ένα πέμπτο της οικονομίας της ηπείρου, ενισχύοντας την προοπτική διατήρησης σταθερών επιτοκίων κατά την αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ.

Νέα βελτίωση στην ευρωπαϊκή μεταποίηση
Η βιομηχανία μεταποίησης της Ευρώπης, κλάδος στον οποίο αντιστοιχεί το ένα πέμπτο της οικονομικής δραστηριότητας, σημείωσε το Νοέμβριο διεύρυνση για 3ο επάλληλο μήνα, καθώς η επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης οδήγησε σε αύξηση τη ζήτηση των εργοστασιακών προϊόντων της ηπείρου.

Βάση της έρευνας που διενεργεί ο όμιλος Ρόιτερ σε 3.000 επιχειρήσεις της ηπείρου, ο δείκτης μεταποίησης ενισχύθηκε στο 52,2, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο 2001, έναντι 51,3 τον Οκτώβριο. Κάθε αριθμός πάνω από το 50 υποδεικνύει διεύρυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα κέρδη δημιούργησαν οι νέες παραγγελίες, οι οποίες αναπτύχθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας 3ετίας. Τις πωλήσεις στο εξωτερικό υποστήριξε η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία επιταχύνει με τον μεγαλύτερο ρυθμό δύο δεκαετιών και στην οποία κατευθύνεται περίπου το ένα πέμπτο των εξαγωγών της Ευρώπης.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ισχύς του ευρώ, που διατηρείται στη σημερινή συνεδρίαση πάνω από τα 1,20 δολάρια, μπορεί να διακυβεύσει την προοπτική περαιτέρω επιτάχυνσης της ευρωπαϊκής μεταποίησης.

Μολονότι πολλά επίσημα στόματα διαψεύδουν ότι το ακριβότερο ευρώ προκαλεί προβλήματα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, πολλοί παράγοντες, όπως ο επικεφαλής της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen, τονίζουν ότι τα κέρδη του ευρώ θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση των ευρωπαϊκών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά τον επόμενο χρόνο.

Πάντως τα νέα στοιχεία για την ισχύ της ευρωπαϊκής οικονομίας προβλέπεται να ικανοποιήσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία έτσι θα έχει ένα ακόμη επιχείρημα για να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο 2% κατά την τακτική συνεδρίαση της Τρίτης.

Η πλειοψηφία των αναλυτών προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερή πιστωτική πολιτική, καθώς θα προτιμήσει να περιμένει μέχρι ίσως και το δ’ τρίμηνο της επόμενης χρονιάς πριν αυξήσει το κόστος δανεισμού, για να μην υπονομεύσει την εύθραυστη ανάκαμψη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v