Ιαπωνία: Σε κρατικό έλεγχο η Ashikaga Bank

”Απρόσμενη” χαρακτηρίζουν παράγοντες της ιαπωνικής αγοράς την κίνηση της κυβέρνησης Κοϊζούμι να κρατικοποιήσει την Ashikaga Bank, ενώ επισημαίνουν ότι έτσι τροφοδοτούνται νέα σενάρια για επικείμενες κρατικοποιήσεις τους επόμενους 18 μήνες.

Ιαπωνία: Σε κρατικό έλεγχο η Ashikaga Bank
Σε κρατικοποίηση της ιαπωνικής τράπεζας Ashikaga, του δέκατου σε μέγεθος πιστωτικού ιδρύματος προχωρά η ιαπωνική κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να εξυγιάνει τον τραπεζικό κλάδο.

Η κίνηση αυτή έρχεται να προστεθεί σε αυτές που αφορούσαν τις τράπεζες Long-Term Credit Bank και Nippon Credit Bank, το 1998.



Η απρόσμενη απόφαση ελήφθη το Σαββατοκύριακο όταν η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε στο υπουργείο Οικονομικών αδυναμία λειτουργίας και ανάγκη εξαγοράς της.

Η πρωτοβουλία της ιαπωνικής κυβέρνησης αν και αιφνιδίασε την αγορά, δεδομένων των κακών οικονομικών στοιχείων της τράπεζας, υποδηλώνει την κυβερνητική πρόθεση για εκκαθάριση του τραπεζικού κλάδου από προβληματικούς οργανισμούς, παρατηρούν αναλυτές.

Συγκεκριμένα, οι υποχρεώσεις της τράπεζας προς τους πιστωτές της υπερέβησαν τα περιουσιακά της στοιχεία κατά 102,3 δισ. γεν τον Σεπτέμβριο.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η αλλαγή της διοίκησης της τράπεζας, ο επαναπροσδιορισμός των κεφαλαίων της και η διάθεσή τους στην αγορά.

Χαρακτηριστική για τις προθέσεις της κυβέρνησης ήταν η σύσταση του υπουργού οικονομικών Heizo Takenaka προς το επενδυτικό κοινό για ”ηρεμία” καθώς οι καταθέσεις των πελατών της τράπεζας θα προστατευτούν.

Σημειώνεται, ότι το κόστος για τους ιάπωνες φορολογούμενους από τη κρατικοποίηση της τράπεζας υπολογίζεται σε τουλάχιστον 200 δισ. γεν.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v