ΗΠΑ: Σενάρια απόσυρσης δασμών του χάλυβα

Εν αναμονή της απόφασης κατάργησης των δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα από τον Πρόεδρο Bush βρίσκεται η παγκόσμια αγορά, μετά την καταδικαστική για τις ΗΠΑ απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου για ”παραβίαση των αρχών του ελεύθερου εμπορίου”.

ΗΠΑ: Σενάρια απόσυρσης δασμών του χάλυβα
Ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ για κατάργηση των δασμών της κυβέρνησής του στον εισαγόμενο χάλυβα αναμένεται αυτή την εβδομάδα, όπως επεσήμαναν στελέχη της αμερικανικής βιομηχανίας μετά τη συνάντησή τους την Κυριακή με τον Τζ. Μπους.

Η κίνηση αναμένεται να έλθει ως αποτέλεσμα της προσπάθειας των ΗΠΑ να συμμορφωθούν με την καταδικαστική γι’ αυτές απόφαση του ΠΟΕ, το πόρισμα του οποίου έκανε λόγο για ”παραβίαση των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου από τις ΗΠΑ”.

Δύο είναι τα σενάρια για την πιθανή ανακοίνωση της υπαναχώρησης Μπους, αναφέρει σημερινό ξένο δημοσίευμα.

Είτε θα γίνει σήμερα στο πλαίσιο του οικονομικού συνεδρίου στο Michigan, όπου μεταξύ άλλων ο Τζ. Μπους θα επιχειρήσει να συγκεντρώσει χρήματα για την προεκλογική του καμπάνια, είτε θα περιμένει να γίνει στο ταξίδι του την Πέμπτη στο Pittsburgh, όπου αναμένεται να δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τους Αμερικανούς βιομηχάνους και τα συνδικάτα.

Ταυτόχρονα, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Τζ. Μπους δεν προτίθεται να πάρει απόφαση ως τη λήξη της προθεσμίας από τον ΠΟΕ τον Δεκέμβριο.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν σύμβουλοι του Αμερικανού προέδρου, η απόφαση ίσως σταθεί δύσκολο να αναιρεθεί, καθώς Ευρώπη και Ιαπωνία έχουν ήδη προχωρήσει στην εξαγγελία αντιποίνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v