Citigroup: Σταθερά τα ευρω-επιτόκια έως τέλος 2004

Τη διατήρηση των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα του μισού τελευταίου αιώνα προεξοφλεί η Citigroup Smith Barney μέχρι και το τέλος του 2004, παρά την ”εξαγωγική” ανάκαμψη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Γιατί προβληματίζει η ανατίμηση του ευρώ.

Citigroup: Σταθερά τα ευρω-επιτόκια έως τέλος 2004
Έκδηλη είναι η πεποίθηση των αναλυτών της Citigroup Smith Barney ότι την επόμενη εβδομάδα η ΕΚΤ θα αναγγείλει την απόφασή της να μην αλλάξει τη νομισματική πολιτική που ακολουθεί, αφήνοντας να εννοηθεί παράλληλα ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν στα χαμηλότερα επίπεδα του μισού σχεδόν τελευταίου αιώνα για αρκετό ακόμη καιρό.

Στο εβδομαδιαίο report του διεθνούς επενδυτικού οίκου με τίτλο ”Euro weekly: An uneven Recovery” και ημερομηνία 27 Νοεμβρίου, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι, δεδομένων των πρόσφατων ενδείξεων ενδυνάμωσης της οικονομίας της Ευρωζώνης, χάρη στην αύξηση των εξαγωγών αλλά και στην αισιοδοξία σχετικά με τη διατήρηση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, η ΕΚΤ δεν θα βρει κάποιο κίνητρο για να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι οι πιθανότητες μείωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων –λόγω και του ενδεχομένου περαιτέρω ενίσχυσης του ευρώ ή της επιδείνωσης των εταιρικών μεγεθών- είναι σύμφωνα με την Citigroup Smith Barney μεγαλύτερες από αυτές της αύξησης των επιτοκίων. Άλλωστε οι ειδήμονες του οίκου προβλέπουν την υιοθέτηση σφικτής νομισματικής πολιτικής όχι πριν από το 2005.

Σύμφωνα με τη Citigroup Smith Barney, για πρώτη φορά μετά από 4 ολόκληρα χρόνια οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών στην ΟΝΕ θα ξεπεράσουν το 5%. Εν τούτοις, οι πραγματικές επιπτώσεις από την ανατίμηση του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές, εκτιμά ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος στις εξαγωγές θα είναι έκδηλος, παρά την όποια ανάκαμψη της δραστηριότητας, λόγω και της καλύτερης πορείας της παγκόσμιας οικονομίας.

Γι’ αυτό άλλωστε και τονίζεται ότι οι ρυθμοί αύξησης των εξαγωγών της περιοχής θα διαμορφωθούν λίγο χαμηλότερα από τα υψηλά που σημειώθηκαν κατά τις περιόδους ανάκαμψης των 1996-1997 και 1999-2000, ενώ οι καθαρές εξαγωγές θα προκαλέσουν μικρές πιέσεις στους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά τη διάρκεια των δυο επόμενων ετών.

Επίσης καλό θα ήταν, όπως επισημαίνει η Citigroup, να ληφθεί υπ’ όψιν ο αντίκτυπος της ανατίμησης του ευρώ και στα μερίδια αγοράς που ήδη κατέχουν πολλές ευρωπαϊκές εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Το θέμα της ανταγωνιστικότητας θεωρείται παράλληλα κρίσιμο, δεδομένων και των δυσκολιών που αντιμετώπισαν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις στο μέτωπο της κυκλικής ανάκαμψης της κερδοφορίας τους κατά τη διάρκεια των προηγούμενων τριμήνων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v