Δηλώσεις ΕΚΤ για ελλείμματα Γαλλίας, Γερμανίας

Το ενδεχόμενο να διακυβευτεί η αξιοπιστία του θεσμικού πλαισιου και η εμπιστοσύνη στη διατήρηση των υγιών δημόσιων οικονομικών μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, αναφορικά με την απόφαση του Ecofin για τα ελλείμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Δηλώσεις ΕΚΤ για ελλείμματα Γαλλίας, Γερμανίας
Το ενδεχόμενο να διακυβευτεί η αξιοπιστία του θεσμικού πλαισίου και η εμπιστοσύνη στη διατήρηση των υγιών δημόσιων οικονομικών μεταξύ των κρατών μελών της ευρωζώνης, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, αναφορικά με την απόφαση του Ecofin για τα ελλείμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωσή του το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, επισημαίνει ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίασή του εξέφρασε την άποψη ότι ”οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα επόμενα στάδια της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος εξώθησαν στα άκρα τα περιθώρια ερμηνείας των κανόνων και διαδικασιών”.



Παράλληλα, αναφερόμενο στην απόφαση του συμβουλίου Ecofin, να μην ενεργήσει βάσει των συστάσεων της Επιτροπής σχετικά με τη Γαλλία και τη Γερμανία, εκφράζει ”τη βαθύτατη λύπη του για την εξέλιξη αυτή και συμμερίζεται τις απόψεις που διατύπωσε δημοσίως η Επιτροπή σχετικά με τα συμπεράσματα του συμβουλίου Ecofin”.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα συμπεράσματα που ενέκρινε το συμβούλιο Ecofin, ενέχουν σοβαρούς κινδύνους. Η μη τήρηση των κανόνων και διαδικασιών που προβλέπονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σχολιάζει η ΕΚΤ, ενδέχεται να διακυβεύσει την αξιοπιστία του θεσμικού πλαισίου και την εμπιστοσύνη στη διατήρηση υγιών δημόσιων οικονομικών στα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ.

Επιπλέον, τονίζει ότι λαμβάνει υπόψη τις δεσμεύσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας να διορθώσουν τα υπερβολικά τους ελλείμματα το συντομότερο δυνατόν, και δη έως το 2005 το αργότερο, ενώ καλεί ένθερμα τις ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v