ΗΠΑ: Νέο μπαράζ θετικών macro (update)

Αισιόδοξα ήταν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία, και αφορούν στην άνοδο του PMI, τη διαμόρφωση του δείκτη Μίσιγκαν σε υψηλό 18 μηνών, την αύξηση των παραγγελιών διαρκών αγαθών κατά 3,3% και τη νέα υποχώρηση των επιδομάτων ανεργίας.

ΗΠΑ: Νέο μπαράζ θετικών macro (update)
Σημάδια ανάκαμψης εμφάνισε η αμερικανική οικονομία για μια ακόμη φορά, όπως τουλάχιστον κατέδειξε το μπαράζ μακροοικονομικών μεγεθών που ήρθε στο φως της δημοσιότητας.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Σικάγο PMI, διαμορφώθηκε στο 64,1 το Νοέμβριο, από το 55 του Οκτωβρίου, ενώ οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για άνοδο στο 56,5.

Παράλληλα, ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος Μίσιγκαν ενισχύθηκε στο 93,7 το Νοέμβριο, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών, από τα αναθεωρημένα στοιχεία του Οκτωβρίου (89,6). Οι πωλήσεις νέων κατοικιών σημείωσαν πτώση στα 1,105 εκατ., από τα 1,145 εκατ. του Σεπτεμβρίου, ενώ οι αναλυτές περίμεναν υποχώρηση στα 1,138 εκατ.

Στο μέτωπο της απασχόλησης, οι νέες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα των τριών τελευταίων ετών, στις 351.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Νοεμβρίου, από 362.000 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα και από 359.000 που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάδος αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω, από τις 355.000 στις 362.000.

Κάθε διαμόρφωση των συγκεκριμένων αιτήσεων κάτω από το όριο των 400.000 θεωρείται θετική για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ. Οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,3% τον Οκτώβριο μετά από αύξηση κατά 2,1% τον Σεπτέμβριο. Τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναθεωρήθηκαν προς τα επάνω, από το +1,1% στο +2,1% αντίστοιχα. Αναλυτές προέβλεπαν ότ οι συγκεκριμένες παραγγελίες θα αυξάνονταν κατά 0,7%.

Εξαιρουμένου του τομέα των μεταφορών, οι συγκεκριμένες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 2,4% τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης κατά 1% που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Την ίδια στιγμή το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών αυξήθηκε κατά 0,4% τον Οκτώβριο, όσο προέβλεπαν δηλαδή και οι αναλυτές.

Οι προσωπικές δαπάνες των Αμερικανών δε, παρέμειναν αμετάβλητες τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία ήταν σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v