”Ακριβότερος” από την 1η Δεκεμβρίου ο CAC 40

Πονοκέφαλο προκαλέσει στους διαχειριστές κεφαλαίων η νέα μέθοδος υπολογισμού του CAC-40 βάσει της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, που θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου. Σε ποιες μετοχές θα αλλάξει η στάθμιση και τι προβλέπουν αναλυτές για την πορεία του δείκτη.

”Ακριβότερος” από την 1η Δεκεμβρίου ο CAC 40
”Ακριβότερος” αναμένεται να γίνει ο CAC-40 για κορυφαίους διαχειριστές κεφαλαίων την επόμενη εβδομάδα, λόγω των αλλαγών που έχει προγραμματίσει για τον παρισινό δείκτη το Euronext.

To σήμα κατατεθέν της παρισινής αγοράς θα υπολογίζεται πλέον με τη μέθοδο της ελεύθερης διασποράς (free float), με αποτέλεσμα να εξαιρούνται από αυτόν μετοχές εταιριών οι οποίες βρίσκονται είτε στην κατοχή άλλων εταιριών είτε υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, προκειμένου να καθοριστεί η στάθμιση (weight) που θα κατέχουν πλέον στον δείκτη.

Ενδεικτικό το παράδειγμα της France Telecom. Το μερίδιο του 55% που κατέχει στον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό η γαλλική κυβέρνηση δεν πρόκειται πλέον να υπολογίζεται στη στάθμιση που θα έχει η μετοχή στον CAC-40.

Το Euronext, που είναι πλέον η μητρική εταιρία και της παρισινής αγοράς, από την 1η Δεκεμβρίου θα ”προσαρμόζει” αναλόγως τη στάθμιση των εταιριών στον CAC-40, οπότε η αναλογία μετοχών που είναι διαθέσιμες για συναλλαγές (trading) θα υποχωρεί ή θα αυξάνεται κατά 5% αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου, πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι λόγω των αλλαγών διαχειριστές κεφαλαίων θα πρέπει πλέον να προχωρούν σε τακτά χρονικά διαστήματα σε αλλαγές στα χαρτοφυλάκιά τους, με αποτέλεσμα να αυξηθεί παράλληλα και το κόστος των προμηθειών που καταβάλλουν για τις συναλλαγές τους.

Ήδη αναλυτές, λόγω του ”νέου” CAC-40, εκτιμούν ότι φέτος θα παρατηρηθεί πτώση 0,1%-0,2% στον δείκτη. Ας σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους έχει καταγράψει κέρδη της τάξεως του 14,8%, σηματοδοτώντας έτσι την πρώτη χρονιά ετήσιων κερδών από το 1999.

Ας σημειωθεί επίσης ότι η μέθοδος του free float χρησιμοποιείται από τη Euronext για τις αγορές της Ολλανδίας, του Βελγίου και της Πορτογαλίας, ενώ επίσης τόσο η MSCI όσο και οι FTSE Group και Stoxx έχουν υιοθετήσει την ίδια μέθοδο για τους ”διεθνείς” δείκτες τους.

Οι αλλαγές στον CAC-40 θα πραγματοποιηθούν μετά το κλείσιμο της Παρασκευής.

Σύμφωνα με την Euronext, η πετρελαϊκή Total θα διατηρήσει την πρωτιά της στον δείκτη. Η στάθμισή της θα αυξηθεί όμως στο 15% από 12,1% προηγουμένως.

Η France Telecom, που μέχρι στιγμής βρισκόταν στην κορυφή της λίστας του δείκτη, τώρα θα περάσει στην έκτη θέση. Η L’Oreal SA επίσης από την τρίτη θέση θα μεταβεί στην ένατη αντίστοιχα. Υπογραμμίζεται ότι μόνο το 50% των δυο προλεγομένων μετοχών θα ”μετρά” πλέον στον υπολογισμό του δείκτη.

Η BNP Paribas θα περάσει στη δεύτερη θέση από την τέταρτη προηγουμένως, ενώ στην τρίτη θέση θα βρίσκεται η Aventis SA από την πέμπτη που ήταν προηγουμένως. Στην τέταρτη θέση θα βρεθεί η Societe Generale SA από την ένατη προηγουμένως.

Ενδεχομένως στο μέλλον το Euronext να προχωρήσει και σε επιπλέον αλλαγές στον CAC-40. Ήδη πάντως η γαλλική κυβέρνηση σχεδιάζει την αναθεώρηση του ελέγχου της στις France Telecom και Thales SA, ενώ παράλληλα έχει δηλώσει ότι ενδεχομένως να πουλήσει μερίδια στην Gaz de France και στην εταιρία ηλεκτρισμού Electricite de France.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v