Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάθε μέρα 30.000 Αμερικανοί "στον δρόμο"

Οι μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ απέλυσαν 30.000 εργαζομένους την Πέμπτη. Ποιος ξέρει πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πόσες ακόμη στον αγροτικό τομέα. Και αναμένεται επιδείνωση μετά τις γιορτές.

Κάθε μέρα 30.000 Αμερικανοί στον δρόμο
Οι μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ απέλυσαν χθες Πέμπτη 30.000 εργαζομένους. Ποιος ξέρει πόσες θέσεις εργασίας χάθηκαν στις μικρότερες επιχειρήσεις… Οι εταιρίες με δυναμικό 100 ατόμων και κάτω θεωρητικά απασχολούν το 50% των Αμερικανών εργαζομένων. Η έλλειψη πρόσβασης σε πιστώσεις λογικά θα τις κάνει ακόμη πιο ευάλωτες στις περικοπές των δαπανών.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι τον Νοέμβριο 500.000 άνθρωποι επιπλέον βρέθηκαν στον δρόμο και το ποσοστό της ανεργίας αυξήθηκε στο 6,7%. Κι αυτό είναι ένα μικρό κομμάτι της συνολικής εικόνας. Η κυβέρνηση ανακοινώνει τα μισθολόγια εκτός αγροτικού τομέα. Στην Αμερική εξακολουθούν όμως να υπάρχουν φάρμες και οι πτώσεις των τιμών των εμπορευμάτων θα ωθήσουν στην ανεργία και κάποιους από αυτούς τους εργαζομένους. Υπάρχουν επίσης εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που πέφτουν στην κατηγορία όσων δεν αναζητούν πλέον δουλειά. Είναι το 3% - 4% επιπλέον του εργατικού δυναμικού.

Σε αυτό το σημείο, ειδικά αφού ο αριθμός αυξήθηκε κατά πάνω από 400 χιλ. τον Νοέμβριο, έχουμε κάθε λόγο να περιμένουμε ότι τα μεγέθη θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η οικονομική συρρίκνωση στην εργοστασιακή παραγωγή, στις λιανικές πωλήσεις και στις κεφαλαιουχικές δαπάνες επιμένει. Οι ανακοινώσεις απολύσεων ίσως κάπως καθυστερήσουν μέχρι μετά τα Χριστούγεννα για να μην πέσουν οι άνθρωποι σε απελπισία περνώντας τις γιορτές άνεργοι. Ο Άγιος Βασίλης φαίνεται ότι τελικά έχει και έναν πρακτικό ρόλο σε αυτόν τον κόσμο.

Με δυσοίωνους υπολογισμούς, τον Ιανουάριο εκτιμάται ότι θα χάνονται 20.000 θέσεις εργασίας την ημέρα δηλαδή 600.000 τον μήνα. Πόσο θα κρατήσει αυτό θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον θα δουλέψουν τα κυβερνητικά μέτρα οικονομικής στήριξης και από το αν θα γίνουν τα εργατικά χέρια τόσο φθηνά ώστε οι εταιρίες να προσελκύονται να προσλαμβάνουν, γιατί δεν θα ξαναβρεθεί τόσο φθηνό εργατικό κόστος σε μία γενιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v