Χρόνο κέρδισαν Γαλλία-Γερμανία στο Ecofin

Σε συμφωνία κατέληξαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σχετικά με τη μείωση των ελλειμμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας, κερδίζοντας έτσι επιπλέον χρόνο. Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε η ΕΚΤ λόγω των ελλειμμάτων, προοιωνιζόμενη αύξηση των επιτοκίων σε μια ”ανεπιθύμητη” περίοδο για την οικονομία της Ευρωζώνης.

Χρόνο κέρδισαν Γαλλία-Γερμανία στο Ecofin
Επιπλέον χρόνο κέρδισαν Γαλλία και Γερμανία προκειμένου να μειώσουν τα ελλείμματα του προϋπολογισμού τους, ξεπερνώντας έτσι τις αντιρρήσεις τεσσάρων μικρότερων κρατών της Ε.Ε., που τόνιζαν ότι η αδυναμία τήρησης των κανονισμών του Συμφώνου Σταθερότητας θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία του ευρώ.

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης έχουν ”παραβιάσει” τους κανονισμούς της Ε.Ε. από το 2002, καθώς τα ελλείμματά τους διαμορφώνονται πάνω από το 3% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τη χθεσινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, Γαλλία και Γερμανία έλαβαν την απαραίτητη στήριξη προκειμένου ναι μεν να προσπαθήσουν να μειώσουν τα ελλείμματά τους, όχι όμως να τους επιβληθεί και πρόστιμο αν τελικώς δεν τα έχουν καταφέρει έως το 2005.

Ισπανία, Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία αντιτάχθηκαν στη συμβιβαστική λύση. Ας σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει προβλέψει ότι τα ελλείμματα των δύο κορυφαίων οικονομιών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να υποχωρήσουν κάτω από το 3% μέχρι και το 2005.

”Ειρωνικό”, αν αναλογιστεί κανείς ότι ”αρχιτέκτονας” του Συμφώνου Σταθερότητας ήταν η Γερμανία. Η Γαλλία έλαβε τελικώς έγκριση να μειώσει το έλλειμμά της του χρόνου κατά 1 δισ. ευρώ έναντι των 6 δισ. ευρώ των αρχικών αξιώσεων της Κομισιόν, ενώ η Γερμανία τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ελλείμματος κατά 13 δισ. ευρώ έναντι των 17 δισ. αρχικώς.

Δύσκολη χαρακτήρισε την απόφαση ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Hans Eichel, χαρακτηρίζοντάς την ωστόσο ρεαλιστική.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις των κανονισμών για τα ελλείμματα του προϋπολογισμού θα ”αναγκάσουν” την τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια, σε μια περίοδο που η οικονομία ”δεν επιθυμεί” κάτι τέτοιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v