JCF: Επιφυλακτικοί λόγω συντηρητισμού οι αναλυτές

”Επιφυλακτικότητα” -εν πολλοίς αδικαιολόγητη- καταλογίζει στους αναλυτές διεθνώς η JCF, σε report της με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου. Η έκθεση επισημαίνει ως ελκυστικά αποτιμημένες τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ αποδίδει μέρος της εύθραυστης εικόνας των χρηματιστηρίων στις ισοτιμιακές διακυμάνσεις.

JCF: Επιφυλακτικοί λόγω συντηρητισμού οι αναλυτές
”Δύσκολα τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να είναι καλύτερα”.

Αυτό εκτιμά σε report της για τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές αγορές με ημερομηνία 21 Νοεμβρίου η JCF. Η έκθεση με τίτλο ”Οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί παρά τα καλά νέα από τις ΗΠΑ”, αναφέρει ενδεικτικά τα στοιχεία από τους ρυθμούς ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, την άνοδο της παραγωγικότητας και των εταιρικών κερδών.

Ωστόσο, η JCF επισημαίνει ότι το δολάριο εμφάνισε μερική μόνο ανάκαμψη μετά τη ραγδαία υποχώρησή του κυρίως έναντι του ευρώ. ”Η υποτίμηση του αμερικανικού νομίσματος θα έπρεπε να είναι προς όφελος του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας”, συνεχίζει η JCF. Αυτό δεν συνέβη στην περίπτωση των ΗΠΑ, οι οποίες είδαν το εμπορικό τους έλλειμμα να διογκώνεται έως τα 41,3 δισ. δολ. τον Σεπτέμβριο.

Η ενδυνάμωση του ευρώ, υποστηρίζεται, πλήττει τις ευρωπαϊκές εξαγωγές και κατά συνέπεια την ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Αν όμως οι ευρωπαϊκοί ρυθμοί ανάκαμψης δεν είναι ικανοποιητικοί, μειώνονται και οι αμερικανικές εξαγωγές προς την Ευρώπη - κάτι που οδηγεί χαμηλότερα το αμερικανικό νόμισμα.

Αν και η υποχώρηση του δολαρίου είναι πιθανό τελικά να οδηγήσει σε εξισορρόπηση του αμερικανικού εμπορικού ισοζυγίου, αναφέρει η JCF, οι κίνδυνοι μιας τέτοιας εξέλιξης για το διεθνές εμπόριο είναι προφανέστατοι. Στην ύπαρξή τους αποδίδεται από την JCF το συνεχιζόμενο ”εύθραυστο” των διεθνών χρηματιστηρίων.

Όπως εξάλλου προκύπτει από τις συστάσεις αναλυτών, τις οποίες συγκέντρωσε και μελέτησε η JCF, αυτή την εποχή συνιστάται περισσότερο η τοποθέτηση σε τίτλους κοινής ωφέλειας, τηλεπικοινωνιών και βιομηχανίας, ενώ λιγότερο αυτή σε τραπεζών, τεχνολογίας και βασικών ειδών.

Στο report ακόμη αναφέρεται ότι αν και οι ενδείξεις είναι θετικές, οι αναλυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί - κάτι που εν πολλοίς αποδίδεται στην τεχνολογική ”φούσκα” των προηγούμενων ετών. ”Η έρευνά μας στις προσφερόμενες από τους αναλυτές συστάσεις, δείχνει ότι οι τιμές των μετοχών δεν το έχουν σε καμία περίπτωση παρακάνει”, επισημαίνεται σε άλλο σημείο.

Ταυτόχρονα, σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές, η JCF επισημαίνει ότι διατηρούν ιδιαίτερα ικανοποιητικές αποτιμήσεις. Περαιτέρω, ο συντηρητισμός των αναλυτών για τίτλους της Γηραιάς Ηπείρου αναφέρεται και ως αποτέλεσμα της σταδιακής και διστακτικής φύσης του σχετικά πρόσφατου ράλι των ευρωαγορών. Η JCF καταλήγει λέγοντας πως η τάση είναι πιθανόν ”να επιμείνει τους επόμενους μήνες”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v