Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το κόστος του χρήματος στον κόσμο

Ένας συνοπτικός χάρτης των επιτοκίων των σπουδαιότερων οικονομιών του πλανήτη, από το τελευταίο "ομαλό" έτος (2006) έως σήμερα, παραμονές του 2009 - που προβλέπεται να γίνει το έτος των μηδενικών επιτοκίων.

Το κόστος του χρήματος στον κόσμο
* Δείτε τον αναλυτικό χάρτη των επιτοκίων στον κόσμο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

Με τις κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης και της Βρετανίας να αποφασίζουν σήμερα για το επίπεδο επιτοκίων με το οποίο θα εισέλθει η Ευρώπη στο 2009 - που θα είναι σύμφωνα με τους αναλυτές έτος «μηδενικών επιτοκίων», το euro2day αποτυπώνει έναν συνοπτικό "πίνακα" με το κόστος του χρήματος στις μεγάλες οικονομίες του πλανήτη. 

H ΕΚΤ αναμένεται να μειώσει το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,75%, ενώ η Bank of England προβλέπεται να περικόψει τα επιτόκια επίσης κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,5%.

Συνολικά με τη μείωση του επιτοκίου της Αυστραλίας κατά 1 μονάδα στο 4,25% στις 2 Δεκεμβρίου, ο μέσος όρος των επιτοκίων των 11 κορυφαίων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη (των πέντε που αποφασίζουν για τη νομισματική πολιτική της ομάδας των επτά, συν τις έξι υπόλοιπες ισχυρότερες κεντρικές τράπεζες) διολίσθησε στο 3,19% από 3,28%.

Παράλληλα, με τις μειώσεις επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης, της Βρετανίας, της Ελβετίας και της Δανίας στις αρχές Νοεμβρίου, το μέσο επιτόκιο του Group of Seven μειώθηκε στο 1,96% από 2,36%.

Αναλυτικότερα, ακολουθεί ο πίνακας των επιτοκίων όπως αυτά διαμορφώνονταν τον Δεκέμβριο 2006 και τον Δεκέμβριο 2007, καθώς και τον Ιανουάριο 2008 και τον Δεκέμβριο 2008, έως τις 3/12.
 
Αναφερόμαστε, με βάση πληροφορίες κυρίως του Reuters, στα μέλη του G7, στις 11 μεγαλύτερες οικονομίες και ενδεικτικά σε οικονομίες της ανατολικής Ευρώπης, της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής.

* Δείτε τον αναλυτικό χάρτη των επιτοκίων στον κόσμο στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v