Γερμανία: Πουλά μετοχές Deutsche Telekom-Post

Deutsche Telekom και Deutsche Post θα ”θυσιαστούν” το 2004 στον ”βωμό” της μείωσης του ελλείμματος του προϋπολογισμού της Γερμανίας, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει την πώληση μετοχών τους, αντλώντας έτσι 7 δισ. ευρώ.

Γερμανία: Πουλά μετοχές Deutsche Telekom-Post
Την άντληση 7 δισ. ευρώ μέσα από την πώληση μετοχών της Deutsche Telekom και της Deutsche Post στην κρατική τράπεζα Kreditanstalt fuer Wiederaufbau σχεδιάζει η γερμανική κυβέρνηση για το 2004, καθώς αναζητά τρόπους να μειώσει το υπέρογκο έλλειμμα του προϋπολογισμού της. Αξίζει να επισημανθεί ότι η γερμανική κυβέρνηση πούλησε για πρώτη φορά μετοχές της Deutsche Telekom το 1996.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του πρακτορείου Bloomberg, ο Γερμανός καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, εκτιμάται ότι θα χρησιμοποιήσει τα 4 δισ. ευρώ από την πώληση για να συμβάλει στην πληρωμή των συνταξιούχων των πρώην μονοπωλίων και τα 3 δισ. ευρώ για να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Αυτό αναφερόταν στο σχέδιο του προϋπολογισμού, το οποίο ”σφραγίστηκε” χθες, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του ξένου Τύπου.

Ας σημειωθεί ότι ο κ. Σρέντερ προβλέπει εκτίναξη του ελλείμματος σε ιστορικά υψηλά επίπεδα εφέτος, καθώς η ύφεση που έπληξε την εγχώρια οικονομία στο α΄ εξάμηνο συνέβαλε στη μείωση των φορολογικών εσόδων.

Ο ίδιος αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις από την Ε.Ε. προκειμένου να μειώσει το έλλειμμα κάτω από τα φετινά ιστορικά υψηλά επίπεδα των 43,4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το σχέδιο του προϋπολογισμού, το συγκεκριμένο έλλειμμα αναμένεται να αγγίξει τα 29,3 δισ. ευρώ του χρόνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v